2021, kayıt tutulduğundan beri en süratli geçen yıl oldu

miRBey

Aktif Üye
2021, kayıt tutulduğundan beri en süratli geçen yıl oldu
“2021 nasıl geçti, anlamadım” diyenleri doğrulayan vakit içinde ilgili bir numaralı uzmanlık sitesi TimeAndDate, geçen yılın nitekim de objektif olarak olağandan daha kısa bir yıl olduğunu, lakin bunun beşerler tarafınca fark edilebilir bir durum olmadığını duyurdu.


Newsweek mecmuasına konuşan TimeAndDate şirketinin bilim irtibatçısı Graham Jones, ‘geçen yılın ortalamadan yaklaşık 65 milisaniye daha kısa olduğunu, ötürüsıyla kayıtlara geçen en kısa yıl olduğunu’ söylemiş oldu.


Bu da Dünya’nın dönüş suratından kaynaklanıyor. Gezegenin ne kadar süratli döndüğünde küçük bir kayma, bir günün 86 bin 400 saniyelik ortalamasından bir saniyenin hayli küçük bir kesri kadar uzun yahut kısa bulunmasına niye olabilir.


Jones, “Yıl boyunca bir günün uzunluğuna bakarsanız, inişler ve çıkışlar bakılırsabilirsiniz. Bunu etkileyen en değerli şeylerden biri de Ay’ın yörüngesi ve Ay’ın Dünya’dan uzaklığıdır” dedi.


Bu nispeten kısa vadeli bir tesir, fakat gezegenimizin okyanuslarının çalkalanması ve iç kısmının hareketi üzere öbür etkenlerin de nasıl olduğu tam anlaşılamasa da uzun vadede bir tesiri olduğu düşünülüyor. Bu niçinle, Dünya’nın dönme suratı hakkında yaklaşık 6 aydan uzun mühlet önce kestirimde bulunmak güç.


Genel olarak, Dünya’nın uzun müddetler boyunca yavaşladığı ve bunun, yılların giderek daha uzamasına niye olduğu düşünülüyor. Jeolojik kayıtlar yahut güneş tutulmalarının astronomik müşahedeleri üzere şeylerden bu çıkarımda bulunulabiliyor.


Jones, “Geçen yıl değişik olan, Dünya’nın yıl ortasında bir çeşit sürat patlaması yaptığını görmemizdi. Suratın ivmesi yavaşladı, lakin bir daha de Dünya geçen yılki suratının üzerine çıktı, yani bu yıl daha süratli geliyor. Şimdiki biçimde, kesin olarak söylemek güç olsa da gelecek yılın biraz daha kısa olacağını düşünüyoruz” dedi.


Bir günün uzunluğuna ait resmi sayıları yayımlayan Milletlerarası Yeryüzü Dönüşü ve Referans Sistemleri Ofisi (IERS), Dünya’nın dönüş suratının takvimin epey ilerisinde yahut gerisinde kalması durumunda artık saniyelerle ilgili karar veren küme bununla birlikte.


1960’lardan beri bilim insanları bir günün uzunluğunu atom saatleri kullanarak ölçüyor ki, bunlar, hayali bir eksiksiz saate kıyasla, yılda yaklaşık 0.0000001 saniyeden çok vakit eksiltmeyen yahut eklemeyen şaşırtan derecede hakikat ölçen saatler. Atom saatleri yardımıyla bir günün uzunluğunun ortalamadan ne vakit saptığını tam olarak bilinebiliyor.


Newsweek’e konuşan atom saati uzmanı ve Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nin fizik profesörü Kurt Gibble, şu ayrıntıları verdi:


“Atomik vakit 1967’de milletlerarası olarak kabul edildiğinde, atom saatleri bir güneş yılından 100 kat daha istikrarlıydı. Son 30 yılda, atomik saatler bir milyon kat daha fazla gelişti. Günümüzün atom saatleri, temel fizik anlayışımızı tam olarak test edebilir, inançlı finansal süreçler sağlayabilir ve araçlarımızı neredeyse her adrese yönlendirebilen Global Pozisyonlandırma Sistemi GPS kullanan haritalama sistemleri için gerekli vakit içindemayı saniyenin milyarda birine kadar hassas biçimde kolaylıkla sağlayabilir.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.