2021 yılına ilişkin ‘en uç meteorolojik değerler’ belirtildi

miRBey

Aktif Üye
2021 yılına ilişkin ‘en uç meteorolojik değerler’ belirtildi
Türkiye genelinde 1888 müşahede istasyonundan alınan dataların değerlendirilip, 2021‘in meteorolojik uç kıymetlerinin hazırlandığını belirten Kurum, geçen yılın en sıcak gününün 49.1 dereceyle 20 Temmuz’da Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşandığını deklare etti.


Kurum, tıpkı gün ikinci en yüksek sıcaklık bedelinin 47.8 dereceyle Diyarbakır Bismil, üçüncü en yüksek sıcaklık pahasının 47 derece ile Mardin Nusaybin’de olduğunu belirtti.


Vilayet merkezlerinde ölçülen en yüksek sıcaklığın ise Aydın’da kaydedildiğini aktaran Kurum, 3 Ağustos’ta kentteki termometrelerin 45.1 dereceyi gösterdiğini bildirdi.


‘En soğuk gün Van’da yaşandı’


Kurum, 2021’in en soğuk gününün ise 23 Ocak’ta deniz düzeyinden 2 bin 55 metre yüksekte olan Van’ın Çaldıran ilçesi Bezirhane köyünde yaşandığını kaydederek, “Geçen yılın en soğuk gününü yaşayan Bezirhane köyünde termometreler eksi 39,2 dereceyi gösterdi. İkinci ölçülen en düşük sıcaklık kıymeti ise eksi 36 derece ile bir daha birebir gün, deniz düzeyinden 1745 metre yüksekte olan Ağrı Taşlıçay’da ölçüldü. Eksi 36 dereceyi bir daha birebir gün deniz düzeyinden 1830 metre yüksekteki Erzurum Tekman Hacı Ömer köyü gördü. Vilayet merkezlerinde ölçülen en düşük sıcaklık pahası ise Ağrı’ya ilişkin. Ağrı’da 23 Ocak’ta termometreler eksi 34,5 dereceyi gösterdi” sözlerini kullandı.


‘En epeyce yağış Antalya Kemer’de’


Geçen yıl Türkiye’nin sel felaketleriyle çaba ettiğini hatırlatan Murat Kurum, geçen sene günlük toplam yağış ölçüsünde rekorun Antalya’ya ilişkin olduğunu kaydederek, şu ayrıntıları verdi:

“Antalya Kemer Ovacık köyünde 31 Aralık günü metrekareye 396,1 kilogram yağış düştü. İkinci en yüksek yağış ölçüsü ise birebir gün metrekareye 337,4 kilogram ile Antalya Korkuteli Orman Alanı İstasyonunda ölçüldü. Üçüncü en yüksek yağış ise Bartın’a ilişkin. Bartın ili Ulus ilçesi Ceyüpler köyünde 11 Ağustos’ta metrekareye 302,4 kilogram yağış düştü. Vilayet merkezlerinde kaydedilen en yüksek günlük toplam yağış ise 24 Eylül’de 141,6 kilogram ile Rize’de gerçekleşti.”

‘En yüksek kar kalınlığı Van’ın Bahçesaray Kirapit Tepesi’nde’


Bakan Kurum, 2021’in en yüksek kar kalınlığının 21 Şubat’ta deniz düzeyinden 2 bin 599 metre yükseklikte bulunan Van’ın Bahçesaray ilçesindeki Kirapit Doruğu’nda 200 santimetre olarak ölçüldüğünü aktararak, deniz düzeyinden 2 bin 230 metre yüksekte bulunan Rize’nin İkizdere Çağrankaya yaylasında ise 23 Ocak’ta yapılan ölçümde kar kalınlığının 196 santimetre olduğunu söz etti.


Kurum, vilayet merkezleri ortasında en yüksek kar yüksekliğinin ise 190 santimetre ile 20 Ocak’ta Bitlis’te ölçüldüğünü deklare etti.


‘Rüzgar suratı Bolkar Dağı’nda saatte 176 kilometreye ulaştı’


Kurum, geçen yıl 27 Ocak’ta rüzgarın suratının doruğa ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:

“Niğde Ulukışla Bolkar Dağı’nda rüzgarın suratı saatte 176 kilometre olarak ölçüldü. Birebir tarihte Ordu Kabadüz Çambaşı Kayak Merkezi’nde rüzgarın suratı saatte 175 kilometre olurken, birebir gün Giresun Dereli Kümbet Yaylası’nda rüzgar suratı bedelinin saatte 161,6 kilometre olduğu görüldü. Vilayet merkezlerinde ise en yüksek rüzgar suratı 12 Mart’ta saatte 122,2 km ile Kahramanmaraş’ta ölçüldü.”

‘Antalya’da deniz suyu sıcaklığı 33 derece oldu’


Deniz suyu sıcaklıkları datalarına ait de Kurum, “En yüksek sıcaklık 6 Eylül’de Antalya’da 33 derece, en düşük sıcaklık ise 11 Ocak’ta Çanakkale Uğurlu Liman Feneri istasyonunda 3,4 derece olarak ölçüldü” bilgisini paylaştı.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.