Dolandırıcılıkta ‘müstehcen fotoğraf’ tuzağı: ‘Netlik yoksa sakın tıklamayın’

miRBey

Aktif Üye
Dolandırıcılıkta ‘müstehcen fotoğraf’ tuzağı: ‘Netlik yoksa sakın tıklamayın’
İstanbul Büyükçekmece’de yaşayan 60 yaşındaki terzi Fevzi S.’nin cep telefonuna, 31 Ocak’ta “Utanmıyor musun bu resmi çekmeye” tabirlerinin yer aldığı bğir SMS geldi. SMS’e tıklayan Fevzi S.’nin telefonu anında kapandı.

Telefonunun bozulduğundan şüphelenen Fevzi S., çabucak tamirciye gitti. Tamirden daha sonra açılan telefonuna gelen iletileri okuyan Fevzi S., rehberindeki 900 bireye de, dolandırıcılık prosedürü olarak kullanılan bu SMS iletisinin iletildiğini gördü. SMS iletisine tıklayanların tıpkı sorunu yaşadığını öğrenen Fevzi S., rehberindeki bireyleri arayarak ‘İnanmayın o SMS’leri ben atmadım’ diye uyarmaya çalıştı. Dolandırıcıların bu prosedür ile SMS giden bireylerin hem dijital banka hesaplarını birebir vakitte toplumsal medya hesaplarını ele geçirmeye çalıştığı ortaya çıktı.

‘Rehberimdeki 900 şahsa gitmiş’

Yaşadığı mağduriyeti anlatan Fevzi S., “Telefonuma link geldiğinde bilmeden üzerine tıkladım. Telefon bloke oldu, tamirciye götürdüm. Oysaki ben linke tıkladıktan daha sonra birebir SMS, rehberimdeki 900 bireye de gitmiş. Benimle birlikte SMS’e tıklayanların da telefonları kilitlendi. Telefonum açıldıktan kısa bir süre daha sonra bildiriler yağmaya başladı. Oğlum aradı ve niye bu biçimde bir bildiri gönderdiğimi sordu. İletileri görür görmez epeyce şaşırdım aslına bakarsanız şeker hastasıyım. Çabucak toplumsal medya hesaplarımı ve internet bankacılığımı bloke ettirdim. Çok makûs bir olay, inşallah oburunun başına gelmez, hayli mağdur oldum” tabirlerini kullandı.

‘En epey kullandığımız platformlardan vurmaya çalışıyorlar’

Bilhassa pandemi devrinde dijital bir dönüşüm sürecinin yaşanıldığını belirten Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Lideri Yavuz Selim Yüksel ise, “Dikkat ederseniz telefonlarımıza ya da maillerimize bir ahlaksızlık yaptığımız ya da bir terör örgütüyle ilişkili olduğumuza dair iletiler gelmeye başladı. Bu durumda hakkınızda argüman edilen soruşturmayı görmek için sizi irtibatlara yönlendiriyorlar. Daima sorunlu durumlar olduğunu belirterek, bizi en epeyce vakit geçirdiğimiz dijital platformlardan vurmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Bu tıp dolandırılma hallerinin ‘online avcılık’ olduğunu lisana getiren Yüksel, “Bu linklerle sizi tuzağa düşürmeye çalışıyorlar. Size gelen iletide bir sorun olduğunu ve bunu çözmenizi istiyorlar. Hakkınızda birtakım müstehcen fotoğrafların internette dağıldığını hesabınızdan birilerinin para istediğini söylüyorlar. Bu linke tıkladığınızda saldırganın kurmuş olduğu tuzağa düşüyorsunuz. Sizden aldıkları bilgilerle ya bir hesabınız çalınıyor ya da internet bankacılığınız ele geçirilmek için size uygulama yükletmeye çalışılıyor” dedi.

Yüksel, Fevzi S.’ye gönderilen bildiride açık bir söz olmadığını aktararak, şu ikazlarda bulundu:

“Mesajlarda bir netlik yoksa ve şüpheleniyorsak mutlaka o linke tıklamamak lazım. Tıklamadan evvel düşünmek kuralını ihmal etmeyelim. Şayet şuurlu bir kullanıcı değilseniz, ayrıntılarınızı oraya girip saldırgana gönderiyorsunuz.”

‘Genellikle ikram kazandınız iletisi geliyor’

Daha evvel Instagram hesabının çalınmaya çalışıldığını söyleyen Neval Turgut ise, “Önce hesabınız çalındı diye bir ileti geldi, ekstra bilgiler talep ettiler. Tıklamadığımda bir sorun olmadı. Biraz bilgi aldığımda inanmamam gerektiğine karar verdim” dedi. Gamze Çakmak da, “Link gönderiyorlar fakat kabul etmiyorum. Zira daha evvel başıma geldi. Tıkladım ve hesabım çalındı. Yeni hesap açmak zorunda kaldım” diye konuştu. Ece Sayar ise, toplumsal medya hesabına gelen irtibatlara tıklamamaya dikkat ettiğini vurgulayarak, “Genellikle ‘Hediye kazandınız’ diye bildiri atıyorlar. Korkmuyorum fakat bir daha bir dolandırıcılık formülü olduğunu bildiğim için açmıyorum” halinde konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.