‘Fani Dünya Apartmanı’ 9 yıldır DEDAŞ’tan elektrik alamıyor

miRBey

Aktif Üye
‘Fani Dünya Apartmanı’ 9 yıldır DEDAŞ’tan elektrik alamıyor
Diyarbakır’da yaşayan 75 yaşındaki Hüseyin Elmas, 9 yıldır yaptığı konuta elektrik bağlanması için uğraş ediyor. 2013 yılında yaşadığı kalp ve şeker hastalığı niçiniyle tedavi nazarann Elmas, hekiminin tavsiyesi üzerine Alangör Köyü’nde konut yaparak buraya yerleşmek istedi.

Kentten uzakta yaptığı konutta emekliliğini geçirme hayali kuran Elmas’ın bu hayali elektrik dağıtım şirketine takıldı. 2013 yılında Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’den (DEDAŞ) 800 TL karşılığında 2 abonelik alan Elmas, 9 yıldır meskenine elektrik bağlanması için hukuk uğraşı veriyor.

‘Davaları kazandım ancak ne elektrik veriyorlar ne de yol yapıyorlar’

Yaptığı konuta ‘Fani Dünya Apartmanı’ ismini veren Elmas’ın tüm teşebbüsleri sonuçsuz kalınca hakkını mahkemelerde aradı. Konutuna elektrik bağlanması ve yol açılması için açtığı davaları kazanmasına karşın meskenine elektrik verilmeyen ve yolu yapılmayan Elmas, bütün aksiliklere karşın uğraşını sürdürmekte kararlı.

Sputnik’e konuşan Elmas “Her şeyi kanunlara uygun bir biçimde yaptım. Davaları da kazandım fakat hala ne elektrik veriyorlar ne de yol yapıyorlar. DEDAŞ’a gittim ‘bana abonelik verdiniz, parasını da verdim, ben mağdurum’ dedim. Keyfi davranıyorlar. Ne yaptıysam kanuna nazaran yaptım. Ben kanunlara uydum onların da kanuna uymasını istiyorum. Tapum var, yapı dokümanım var, kadastro yol haritası da var elimde” dedi.

Hastalıkları niçiniyle hekim tavsiyesi doğrultusunda köyde mesken yaparak ismini ‘Fani Dünya Apartmanı’ koyan 75 yaşındaki Hüseyin Elmas, 2 abonelik almasına karşın 9 yıldır meskenine elektrik bağlanmıyor.
© Sputnik / Sertac Kayar

‘Diktiğim ağaçlar susuzluktan kurudu’

Meskenine elektrik bağlanmadığı için eşi ve çocuklarını tekrar kente gönderdiğini ve aylık 1.000 TL kira verdiğini söyleyen Elmas “Baktım mazot ve jeneratörle olmuyor, sulamayı bıraktım. Tarlada diktiğim ağaçlar susuzluktan kurudu. İki günde bir Diyarbakır’a gidip yemek getirmek zorundayım. Elektrik olmadığı için getirdiğim her şey bozuluyor. Çöpe atmak zorunda kalıyorum. Akşamları elimde fenerle geziyorum. Daima zorluk çekiyorum. Herkes geceleri aydınlıkta yaşarken ben ise karanlıkta yaşıyorum. Her ay 1500 TL boş yere masraf yapıyorum, yol ve çektiğim sıkıntı hariç” halinde konuştu.

‘Mahkeme, DEDAŞ’ı haksız buldu’

Elmas’ın avukatı Serhat Yüzak, 2 elektrik aboneliği bulunmasına karşın 9 yıldır elektrik sınırı bağlamayan DEDAŞ aleyhine dava açtıklarını söylemiş oldu. Yüzak “Diyarbakır Tüketici Mahkemesi DEDAŞ’ı haksız bularak, abonelik mukavelesi olan müvekkilimin meskenine elektriğin çekilmesine karar verdi. Davayı kazandıktan daha sonra başvurduğumuz DEDAŞ ‘mahkeme sonucu katılaşıncaya kadar elektriği bağlamam’ dedi. Bu keyfi bir karar. Şayet abone verdiyse oraya elektrik götürmek zorunda. Kamu faydası var ise DEDAŞ’ın elektrik sınırları için kamulaştırma yetkisi var. Yol üretimi ve elektrik çizgisi için hiç bir kurum sorumluluk üstlenmedi. Teknoloji ve bilgi çağında müvekkilimin yaşadıkları ülkenin fazlaca büyük bir ayıbıdır. Elektrik günümüz kaidelerinde ekmek ve su üzere bir gereksinim. İstenirse bir günde yapılır. Elmas, temel insani hakkı olan elektrik hakkından yoksun bir biçimde hayatını sürdürmek zorundan bırakılıyor. 2020 yılında yaşanan bu ayıp ülkemize yakışmıyor” dedi.

Yüzak, evrakın istinafta usulen bozulduğunu, bunun üzerine yapılan yeni yargılamada davanın kabulüne karar verildiğini ve evrakın yeniden DEDAŞ tarafınca istinafa yollandığını anlattı.

Yüzak, DEDAŞ’ın, karar katılaşana kadar elektrik sınırını çekmeyeceğini dediğini aktardı.

Hastalıkları niçiniyle hekim tavsiyesi doğrultusunda köyde konut yaparak ismini ‘Fani Dünya Apartmanı’ koyan 75 yaşındaki Hüseyin Elmas, 2 abonelik almasına karşın 9 yıldır meskenine elektrik bağlanmıyor.
© Sputnik / Sertac Kayar

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.