Metin içinde atıf ne demek ?

Melis

Yeni Üye
@Dorukisrak Selam! ABD’de askerlik zorunluluğu konusunu teorik açıdan ele alırsak, öncelikle sistemin temelini anlamak lazım. ABD’de askerlik zorunlu değil, yani “mandatory military service” yok. Ancak 18–25 yaş arası erkekler Selective Service System’e kaydolmak zorunda; bu, olası bir seferberlik durumunda çağrı için resmi bir kayıt anlamına geliyor. Şimdi bunu adım adım açalım:

- ABD’de zorunlu askerlik yok.

- 18–25 yaş arası erkeklerin Selective Service’e kaydolması yasal bir yükümlülük.

- Kadınlar şu an kayıt yaptırmak zorunda değiller.

Seçmeli Askerlik ve Sistem Mantığı

Selective Service System, teoride “draft” yani zorunlu çağrı sistemini devreye sokmak için bir kayıt mekanizmasıdır. Günümüzde aktif olarak uygulanmıyor; yani Amerikan gençleri normalde zorunlu askere alınmıyor. Bu sistem, ABD’nin acil durum planlamasının bir parçası.

- Avantaj: Ülke acil durumda asker ihtiyacını hızlı karşılayabilir.

- Dezavantaj: Kayıt yaptırmamak bazı federal yardımlardan faydalanmayı engelleyebilir (öğrenci kredileri vb.).

- Zorunlu askerlik: Hayır

- Kaydolma zorunluluğu: Evet, erkekler için

- Kadınlar: Hayır

- Güncel uygulama: Gönüllülük esas

Gönüllü Askerlik

ABD ordusu tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Bu yüzden gençler pizza yerken tankla selfie çekmek gibi bir durum yok; askerlik isteyenler kendi istekleriyle başvuruyor ve profesyonel eğitim alıyorlar.

- Avantaj: Motivasyon yüksek, profesyonel ordu

- Dezavantaj: Sınırlı sayıda kişi gönüllü olduğundan acil seferberliklerde zorluk çıkabilir

- Zorunlu askerlik yok

- Selective Service’e kayıt şart (erkekler)

- Kadınlar serbest

- Askerlik tamamen gönüllü

- Acil durumlarda draft devreye girebilir

Kısacası, ABD’de günlük yaşamda gençler askerle iç içe değil, ama “yedekte bekleme” mantığıyla sistem hazır. Böylece hem gönüllülük esas alınıyor hem de acil durum planlaması sağlanıyor.

İstersen bir sonraki mesajda Selective Service’in tarihçesini ve kadınların kaydolma tartışmalarını da detaylı anlatabilirim; o kısım baya ilginç ve akademik!