18 yaş hangi sınıf ?

Defne

Yeni Üye
18 Yaş: Lise Diploması mı, Üniversite Mi? Hangi Sınıfta Oluyoruz?

Herkese merhaba! Bugün, ciddi bir konu hakkında derinlemesine düşünmeye davet ediyorum: 18 yaş, hangi sınıf? Evet, 18 yaş! Herkesin hakkında bir fikri olduğu, ama aslında hiç kimsenin kesin bir cevabını bulamadığı bir yaş. Artık büyüdük mü, hala genç miyiz? Lise mi bitiyor, üniversiteye mi başlıyoruz? Ya da belki de ikisi arasında bir yerde sıkışıp kalıyoruz?

Bu soruyu sormamın sebebi basit: 18 yaşını kutlamış bir çok kişi olarak, hâlâ kendimi "ne yapacağımı bilemeyen" bir insan gibi hissediyorum. Bazı insanlar 18 yaşını tam olarak “olgunluk” olarak tanımlarken, bazılarımız hala liseyi bitirmemiş gibi hissediyor. Neyse ki burada forumda çok değerli insanlar var ve belki hep birlikte bu karmaşayı çözeriz, kim bilir!

Hadi, biraz erkeklerin çözüm odaklı bakış açıları, kadınların empatik ve ilişki odaklı bakış açılarıyla 18 yaşının tam olarak hangi sınıfta olduğuna dair derinlemesine bir analiz yapalım!

18 Yaş: Bir Yandan Üniversiteye Adım Atan, Diğer Yandan Lise Diplomasına Veda Eden Karmakarışık Bir Yaş!

Düşünün, 18 yaşına geldiğinizde birdenbire "resmen büyüdünüz" gibi hissetmeye başlıyorsunuz. Ama sorun şu ki: Hangi büyüklük? Tam olarak hangi sınıfta? Çoğu kişi, 18 yaşına bastığında, "Hayatımda her şey şimdi başlıyor!" diyerek, üniversiteye girişin hararetli heyecanıyla doluyor. Ama gelin görün ki, bazılarımız hala lise diplomamızı almadan önceki karmaşık sınavlarla boğuşuyoruz.

Erkeklerin stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımına bakacak olursak, 18 yaşını "resmi" bir şekilde üniversiteye giriş yılı olarak görmek isteyen bir zihniyet var. Üniversite başvurularını yapıyorlar, "Geldik bu yaştan sonra, bir hedef belirlemeliyim!" diyorlar. Peki ya 18 yaşındaki lise son sınıf öğrencileri? Hala üniversiteye girmemişken, “Hangi sınıfım ben?” diye soruyorlar.

Kadınlar ise biraz daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşarak, 18 yaşını “büyümek” anlamında alıyorlar. 18 yaşına gelen kadınlar, genellikle bu dönemi bir dönüm noktası olarak kabul ederler. Hem üniversite hem de kişisel gelişim açısından önemli bir aşamadır. Ama bazen, “Büyüdüm ama hala çocuk gibi hissediyorum!” diye düşünüp, lise yıllarındaki arkadaşlarıyla geçirdiği o masum zamanları özleyebilirler.

Kuşkusuz: Üniversite mi, Lise Mi? Gerçekten Tam Büyüdük mü?

Birçok kişi 18 yaşına girdiğinde, çok şeyin değişeceğini düşünür. "Evet, şimdi ben özgürüm! Okul bitecek, üniversite başlayacak ve hayatımda bir sürü yeni deneyim olacak!" Hemen sonra ise, "Ama üniversiteyi kazandım mı? Burs başvurularını ne zaman yapmam gerek? Ailemin hatırlatacağı, sürekli aynı şeyleri tekrar ettikleri o toplantılarda hangi rolü üstleneceğim?" soruları devreye giriyor. Hah, işte burada 18 yaşının o "birkaç dakika önce çocuk, şimdi genç yetişkin" gerçeği ortaya çıkıyor.

Erkeklerin bakış açısıyla, bu yaş bir "sınıf geçişi" olarak kabul edilebilir. Çözüm odaklı yaklaşan erkekler için 18 yaş, önceden belirledikleri üniversite hedeflerine ulaşmanın zamanıdır. Kendi bağımsızlıklarını kazanmak, artık kendi ayakları üzerinde durmak için harekete geçmek isterler. “Tamam, 18 yaşına geldim, şimdi nereye giderim, nasıl giderim?” sorusuyla hareket ederler.

Kadınlar ise genelde biraz daha empatik bir bakış açısına sahip. 18 yaş, çoğu zaman kendi kimliğini bulma ve ilişkilerini gözden geçirme sürecidir. “Hangi üniversiteye gitmeliyim?” sorusunu sormaktan çok, “Bu değişim beni nasıl etkileyecek? Ailemle, arkadaşlarımla ilişkilerim nasıl olacak?” gibi sorulara takılabilirler. 18 yaş, bir anlamda gençlik ile olgunluk arasındaki ince çizgide gezinmek demektir.

Hadi Ama, Neredeyse Çocuk, Neredeyse Yetişkin! Hangi Sınıf Tam Olarak?

18 yaş, o kadar belirsiz bir sınır ki! Hadi, hep birlikte düşünelim: Bir yandan liseyi bitiriyorsunuz, diğer yandan üniversiteye başlamak için hazırlanıyorsunuz. Ama öte yandan hala "yetişkin" gibi davranma zorunluluğunuz var. Bu çelişki, bazen insanı çıldırtabilir! Yani, kimse 18 yaşında tam olarak "büyük" olduğunu hissedemez.

Çoğu kişi bu yaşta, hem "çocuk" hem de "yetişkin" arasında bir limbo (ara bölge) hissi yaşıyor. “Hadi, yetişkinlik mi bu, yoksa gençlik mi?” sorusu oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Özellikle erkekler, bu soruyu çözme ve hayata stratejik bir yaklaşım getirme amacı güderler. Üniversiteye kabul edilen bir erkek, “Evet, artık tamamen özgürüm ve tamamen yetişkinim!” diyebilir. Oysa kadınlar, aynı yaşta, “Ya ama ailemi hala nasıl ikna ederim? Ya arkadaşlarımla ilişkilerim nasıl olacak?” soruları ile empatik bir yaklaşım sergileyebilirler.

O Zaman 18 Yaş Ne Zaman “Tam” Büyüklük?

18 yaş, kesinlikle “tam” bir büyüklük değil. O yaşa geldiğimizde hayatımızın her şeyini çözdüğümüzü düşünmek, büyük bir yanılgıdır. 18 yaş, sadece bir geçiş noktasıdır. Hem fiziksel hem de duygusal olarak hala birçok şey öğreniyoruz ve gelişiyoruz. "Büyük" olmak, yaşla değil, olgunlukla ilgilidir.

Peki ya siz, 18 yaşınızda ne hissediyorsunuz? Gerçekten yetişkin oldunuz mu, yoksa hala bir çocuk gibi mi hissediyorsunuz? Forumda tartışalım! Yorumlarınızı bekliyorum, bakalım kim gerçekten "tam olarak" büyüdü, kim hâlâ yolun başında!