Adele’in yeni albümü tedarik krizini nasıl etkiledi?

miRBey

Aktif Üye
Adele’in yeni albümü tedarik krizini nasıl etkiledi?
Dünya çapında yaşanan tedarik zinciri krizi, enflasyonu küresel bir sorun haline getirmeye yetiyor. Enflasyonu tetikleyen durumlardan biri de arz noktasında yaşanan badire. Çip krizi üzere tedarik krizlerinin yanında bir de Adele krizi gündeme geldi.


Haber Global’den Metin Aktaşoğlu’nun haberine göre, Adele ve yeni albümü 30, arz probleminin farklı bir boyutunu ortaya çıkardı. Dünya çapında müzikseverler 30 isimli albüme büyük ilgi gösterirken sanatkarın 6 yıl ortadan daha sonra çıkardığı birinci albüm olağan olarak fazlaca epeyce büyük oranda dijital ortamdan dinleyicileriyle buluştu.


Ama bilindiği üzere albümler hala plak formatında satılıyor. Yeni plaklar, hazırlanan özel kartonetleriyle daha hayli koleksiyonerlere hitap ederken Adele’in de yeni albümüyle bu biçimde bir devirde önemli fizikî satış sayılarına ulaşması bekleniyor.


Bu noktada gelen haberler, Sony Music’in 500 bin plak siparişi verdiği istikametinde. bu biçimdesi bir talep, aslına bakarsanız fazlaca kısıtlı ölçüde üretim yapabilen ve arza karşılık verebilen üreticileri sıkıştırmış durumda. Üreticiler hem Adele’in albümünü yetiştirmekte zorlanıyor birebir vakitte bu biçimdece öbür sanatkarlar üretimde kendilerine yer bulamıyorlar.


Adele’in albümü üretimde o denli bir yer kaplıyor ki diğer bir sanatkarın plağının piyasaya arz edilecek ölçüde basılması neredeyse imkansız oluyor. New York merkezli ATO Records’un Satış Müdürü Mike Quinn “Bütün büyük sanatkarların plakları her geçen gün daha fazla satılmaya devam ediyor ve hepsi bir ortaya gelince fabrikalar tıkanıyor” tabirlerini kullanmakta.


Plaklar 2010’ların başından beri yükselişte: ‘bir daha diriliyor’


Plaklar pandemi periyodunda insanların konuta girmesiyle bir daha tanınan oldu. aslına bakarsan 2010’ların başından beri plaklar; nostalji tutkusunu tetiklemiş ve ayrıyeten kuvvetli amfiler, hoparlörler ve hayli âlâ plakçalarlardan oluşan ses sistemleri kurmayı da bir daha tanınan hale getirmişti.


Müziğin taşınmasına aranan tahlillerin kararı olarak vardığımız nokta olan ve artık standartlaşan müziği dijital yollardan dinleme tecrübesi; pandemi sürecinde kimileri için analogu hatırlamak manasına geldi.


Amerika Kayıt Sanayisi Birliği’ne (RIAA) göre plak satış sayıları, 2019’dan 2020’ye kadar yüzde 28,7 artarak 626 milyon dolara ulaştı. 2020 hem de 1980’lerden bu yana toplam gelirde plakların CD’leri aştığı birinci yıl oldu. Plak ile dijital içinde kalan orta formların en uzun soluklusu CD’ler yavaş yavaş plakların dahi geri planına düşüyor.


Plak üreticisi Memphis Records’un kurucu ortağı ve CEO’su Brandon Seavers, “Vinyl, muhtemelen 2007, 2008’den bu yana karanlık çağlardan fırladı yahut bir daha diriliyor” diyor ve yükselişin pandemiyle tetiklendiğinin altını çiziyor.


Sanayi bir müddetdir gecikmeler ve aksiliklerle karşı karşıyaydı


olağan olarak Adele yaşanan krizin sorumlusu değil. 30 ortada yokken bile sanayi bir müddetdir gecikmeler ve aksiliklerle karşı karşıyaydı. Buna karşın Adele’in de mevzuya dair söyleyecek kelamları var. Adele, BBC Radio’ya verdiği röportajda albümün çıkış tarihi ile ilgili olarak yaşadığı rahatsızlığı lisana getirdi ve CD’ler ile plakların üretilebilmesi için 30’un çıkış tarihinin tam 6 ay evvel net bir biçimde belirlendiğini söz ediyordu. Adele bu zorunluluğa dair şunu söylüyor:

“Covid’dilk evvel bile o kadar epeyce CD ve plak fabrikası kapanmış ki artık kimse üretim yapmıyor.”

Üretenler ise talebe ayak uydurmakta zorlanıyorlar.


Brandon Seavers burada ABD’nin büyük marketlerinin de arz krizini tetiklediğini söylüyor fakat bu büsbütün olumsuz bir durum değil. Target ve Walmart üzere mağazalar 2018’de plak satışlarının yüzde 4’ünü oluşturuyordu. Artık bu oran yüzde 13’e yükseldi.


Pandeminin patlattığı trend ayrıyeten inanılmaz sayısı da ortaya koyuyor. Billboard, dünya çapındaki tesislerin yılda 160 milyon adet plak üretebileceğini lakin talebin 320 ile 400 milyon adet içinde olduğunu söylüyor.


Haliyle evet, Adele’in 500 bin adetlik talebi bu biçimdesi bir arz talep dengesizliğinde sorunun kendisi değil. Lakin yakın geçmişe kadar klasiklerin, toplama albümlerin ve günümüz sanatkarlarının özel albüm edisyonlarının ötesine geçemeyen üreticiler, tüm bu talebe yeni albümlerin de eklenmesiyle kendisini krizin ortasında buldu.


Krizin asıl değerli ayağı ise turnede konser alanlarına satacak plak yığamamak. Tüm gayret da bunun yaşanmaması için. “Talep devam edecek mi?” ve “Nostalji trendi devam eder mi?” soruları ise üreticilerin plak üretimine yatırım yapıp yapmamasını etkileyecek. Bunu da vakit gösterecek.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.