Araştırma: Zeytinyağı tüketimi birtakım hastalıklardan mevt riskini düşürüyor

miRBey

Aktif Üye
Araştırma: Zeytinyağı tüketimi birtakım hastalıklardan mevt riskini düşürüyor
sonuçları American College of Cardiology mecmuasında yayımlanan araştırmada, ABD’de yaşayan 60 bin 582 bayan ve 31 bin 801 erkeğin 1990-2018 senelerındaki sıhhat durumları ve perhizleri incelendi.


Günde yarım çorba kaşığından fazla zeytinyağı tüketenlerin, tüm hastalıklar ve kalp rahatsızlıklarından kaynaklı vefat risklerinin hiç zeytinyağı tüketmeyenlere göre yüzde 19 daha düşük olduğu tespit edildi.


Araştırma ayrıyeten, günlük bir yemek kaşığından fazla zeytinyağı tüketiminin Alzheimer ve Parkinson üzere nörolojik dejeneratif hastalıklardan vefat riskini yüzde 29, kanserden mevt riskini yüzde 17, teneffüs yolu hastalıklarından vefat riskini ise yüzde 18 azalttığını gösterdi.


Günlük bir çay kaşığı zeytinyağı tüketiminin dahi tüm sebeplerden mevt riskini yüzde 12 düşürdüğünü ortaya koyan araştırmada, öteki yandan bu risklerin hayvansal yağ tüketimiyle karşılaştırıldığında düştüğü, öteki bitkisel yağların tüketimiyle karşılaştırıldığında bir fark görülmediği tabir edildi.


USA Today internet sitesine konuşan Dr. Susanna Larsson, Alzheimer üzere hastalıkları önleyici önlemlerin eksikliği ve bunlardan kaynaklı vefat oranlarının yüksekliği göz önüne alındığında araştırma bulgularının kıymetli olduğunu vurguladı.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.