Bilbao Irmağı’nda ‘boğulan kız’ heykeli kenti karıştırdı

miRBey

Aktif Üye
Bilbao Irmağı’nda ‘boğulan kız’ heykeli kenti karıştırdı
Meksikalı hiperrealist sanatçı Ruben Orozco, İspanya’da Kutxabank‘a bağlı hayır kurumu BBK Vakfı’nın düzenlediği bir kampanya kapsamında ‘Bihar’ (Baskça ‘yarın’) başlıklı gizemli bir figür oluşturdu.


Sanatçı, İspanyol haber sitesi Nius’a verdiği demeçte, hedefinin insanların ‘eylemlerinin bizi batırabileceğini yahut su üstünde tutabileceğini bilmelerini’ onlara anlatmak olduğunu söylemiş oldu.

This is a cool sculpture by artist Ruben Orozco called ‘Tomorrow.’
The art piece was designed to stir debate on the topic of environmental sustainability.
Absolutely badass! #art pic.twitter.com/AK5pa3OHIS

— Dale Elster (@DaleElster) September 28, 2021



Irmaktaki gelgitler yükselip alçaldıkça, 120 kilogram yükündeki fiberglas figür her gün suya batıp çıkıyor. BBK’dan yapılan açıklamada, heykelin emelinin iklim ve etraf krizine dikkat çekmek olduğu açıklandı. Açıklamada, sürdürülemez modellerle etrafa verilen ziyana vurgu yapılmak istendiği lisana getirildi.


Öte yandan, Bilbao sakinleri, geçen hafta perşembe günü büyük bir tekneyle alınıp gece vakti kent merkezi yakınlarında bulunan ırmağa indirilen heykelin sesine uyandı.


O gün bölgeye turistik ziyaret gayeli gelen Triana Gil, “İlk başta yüzün sudan çıktığı vakit bana bir gerilim hissi verdi, lakin artık bana hayli daha fazla keder hissi veriyor” dedi.


Gil, “Hiç telaşlı görünmüyor, güya boğulmasına müsaade ediyor” diye ekledi.


İsmini Maria olarak veren öteki bir izleyici de, başlangıçta heykelin trajik bir geçmiş olayın anıtı olduğunu düşündüğünü söylemiş oldu. Maria, “Bugün problemin bu olmadığını öğrendim, fakat insanların her birinin buna öbür manalar verebileceğini düşünüyorum” sözlerini kullandı.


‘Bihar’, Bilbao kentinde şaşkınlığa niye olan birinci Orozco çalışması değil. İki yıl evvel de, bir bankta oturan yalnız bir bayanın gerçekçi heykeli olan ‘Görünmez Soledad’, yaşlıların izole hayatları hakkında kentte bir tartışmaya niye olmuştu.

My son shared with me another piece by Ruben Orozco, this one called “Invisible Soledad” which calls attention to the lonely, often isolated existence of elderly folks.
Powerful piece! #art pic.twitter.com/YzsQfkSyHF

— Dale Elster (@DaleElster) September 28, 2021
Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.