Finlandiya’da bilim insanları laboratuvarda kahve üretti

miRBey

Aktif Üye
Finlandiya’da bilim insanları laboratuvarda kahve üretti
İklim değişikliği kaliteli kahve yetiştirmeyi zorlaştırıyor ve Kolombiya üzere kahve üreticisi ülkelerde olumsuz hava şartları niçiniyle eser yetiştirmek için uygun olan toprak ölçüsü azalıyor. Bu da dünya çapındaki kahve fiyatlarının artışına niye oluyor.


Bunun önüne geçmek isteyen Finlandiyalı araştırmacılar, laboratuvarda bitki hücrelerinden kahve yetiştirdi.


Espoo kentindeki VTT Teknik Araştırmalar Merkezi’nde yapılan çalışmada hücresel tarım tekniği kullanıldı.


Araştırmacılar, halihazırda laboratuvarda et ve süt üretiminde de başvurulan teknikleri kullandı. Kahve bitkisinin yaprağından alınan hücreler, laboratuvarda kültürlendikten daha sonra büyümeleri için biyoreaktörlere yerleştirildi.


‘Tadı ve kokusu aynı’


Araştırma önderi Heiko Rischer, “Geleneksel kahve üretimi, sürdürülemez tarım biçimleri, sömürü ve arazi hakları üzere çeşitli problemli bahislere niye oluyor. Örneğin Vietnam’da kahve üretimi ormansızlaşmaya niye oluyor” dedi.


“Bitki hücresi kültürlemek hayvan hücreleri için olanlardan epey daha az karmaşık, daha ucuz” diyen Rischer, ürettikleri kahvelerin tatlarının ve kokusunun olağan kahveden farksız olduğunu söylemiş oldu.


Ürettikleri kahveden bir fincan içen ve içerken çok heyecanlandığını söyleyen Rischer, “Şaşırtıcı bir biçimde tam aroma” dedi.

The amount of land suitable for coffee plantations is shrinking due to climate change. Researchers in Finland are experimenting with growing coffee from plant cells in bioreactors.https://t.co/UfXS3pzj39

— LIS – The London Interdisciplinary School (@weareLIS) September 24, 2021



Laboratuvarda üretilen kahvenin onaylar alındıktan daha sonra seri üretime geçilip 2025’te piyasaya sürülmesi planlanıyor.


Etiyopya’dan Güney Amerika’ya ve Güneydoğu Asya’ya kadar uzanan tropikal “kahve kuşağından” yüksek kaliteli kahvenin kaybolması pek mümkün değil. Lakin kahvenin doğal olarak yetişemediği Finlandiya üzere yerlerde birinci defa mahallî bir kahve arzı gerçekleşebilir.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.