Fransız hükümeti Paris'teki eVTOL havalimanını onayladı

Draqon

Aktif Üye
Fransız hükümeti, Paris'teki Olimpiyat Oyunları için elektrikli uçan taksilerin (eVTOL'ler) kalkış ve iniş yapmasına izin verilmesi için baskı yapıyor. Paris Havalimanı işletmecisi Aeroports de Paris SA'nın, Paris'in merkezindeki Austerlitz tren istasyonunun yakınında Seine Nehri üzerinde bir dikey liman inşa etmesine izin verdi. Bloomberg bunu Salı günü bildirdi. Fransız hükümeti bu amaçla özel bir kararname çıkarmıştı.


Reklamcılık



Sınırlı operasyon


Kararnameye göre, vertiport 31 Aralık 2024'e kadar her gün sadece sabah 8 ile akşam 5 arasında işletilebilecek. Bu deneysel bir aşama. Bu nedenle saatte sadece iki uçuşa izin veriliyor ve toplamda en fazla 900 uçuşa izin veriliyor. Bunun nedeni, şehir yetkilileri ve Yeşil Parti Milletvekilleri tarafından dile getirilen endişeler. Aksi takdirde gürültü seviyesi ve enerji tüketiminin ve dolayısıyla olası sera gazı emisyonlarının çok yüksek olabileceğine inanıyorlar.

Vertiport, Paris Belediye Binası'nda pek iyi karşılanmadı. Gürültü kirliliğine yol açacağı ve yalnızca “zenginler” için inşa edileceği için küçük havalimanına karşı çıkmışlardı.

Ancak, eVTOL'lerin Olimpiyat Oyunları'nın başladığı 26 Temmuz'dan itibaren Paris üzerinde ticari olarak uçup uçmayacakları tam olarak belli değil. Düzenleyici otoriteler onay vermeden önce eVTOL'lere yakından bakmak istiyor. Ayrıca uçan taksilerin havalanabilmesi için sertifikasyon son tarihleri de var.

Alman havacılık şirketi Velocopter, Olimpiyat Oyunları'na ticari uçuşlar için zamanında onay alamadı. İki kişilik VoloCity, Olimpiyat Oyunları'na yalnızca birkaç gösteri uçuşu için havalanabiliyor, şirket sözcüsü açıkladı. Volocopter, diğerlerinin yanı sıra Joby Aviation ve Archer Aviation ile rekabet ediyor.




(olb)