Gülbirlik’in dava ettiği üretici: Yanlışsız, kutumuz pembe, aslında hıyar yeşili olmalıydı

miRBey

Aktif Üye
Gülbirlik’in dava ettiği üretici: Yanlışsız, kutumuz pembe, aslında hıyar yeşili olmalıydı
Isparta’ya birinci kez 1888 yılında, Bulgar göçmeni Müftüzade İsmail Efendi tarafınca, Bulgaristan’ın Kızanlık yöresinden getirilen gül fidanları, 100 yılı aşkın müddettir ‘Isparta Gülü’ olarak üretiliyor. Isparta’da gül üretimi başladığından bugüne epeyce sayıda ulusal ve memleketler arası şirket ile 1954 yılında kurulan Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Gülbirlik), gül yağı ve gül suyu başta olmak üzere gül mamüllerinin üretimi ve satışını gerçekleştiriyor. Isparta gülünden elde edilen gül yağı dünyaca ünlü biroldukca kozmetik ve parfüm markası tarafınca kullanılıyor.


Gül yağı ithalatı ortaya çıktı


Bilhassa son senelerda idaresi eleştirilen Gülbirlik’in, gül üretiminde Isparta’nın en değerli rakibi olan Bulgaristan’dan 2018 yılında gül yağı ithal ettiği ortaya çıkmıştı. Devrin Isparta Genç İşadamları Derneği Lideri ve birebir dalda faaliyet gösteren Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) meclis üyesi Barış Gümüş, 8 bin üretici ortağı bulunan Gülbirlik’in, Bulgaristan’dan gül yağı ithal ettiğine dair 90 bin 385 euro’luk doküman ortaya çıkarmıştı.


İdaresi istifaya çağırmıştı


Gümüş, gül yağını dünyaca ünlü parfümeri ve kozmetik markalarının kullandığını, Isparta gülünün üretimi ve üreticisini teşvik etmek yerine Bulgaristan’dan gül yağı ithal edilmesini eleştirerek, Gülbirlik idaresini istifaya davet etmişti.


Bulgaristan’dan gül yağı ithal edilmesinin ortaya çıkmasıyla, Isparta kozmetik endüstrinin en büyüklerinden biri olan Barış Gümüş ve Gülbirlik içindeki tansiyon, daha sonrasında taklit eser suçlamalarıyla mahkemeye intikal etti.


Birinci davada ‘taklit değil’ sonucu çıktı


Isparta Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren MCC Kozmetik Sanayi A.Ş. firmasının sahibi Barış Gümüş aleyhine, tescilli markası Ala Rose’nin gül suyu mamüllerinin şişe ve kutularında, Gülbirlik’e ilişkin Rosense markasına ilişkin şişe ve kutularla gül pembesi renklerinin, şişe ve kutularındaki dizaynın taklit edildiğine dair dava açıldı.


Isparta 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde, ‘diğerine ilişkin marka hakkına iktibas yahut iltibas suretiyle tecavüz ederek malı satışa arz etmek yahut satmak‘ suçlamasıyla 2019 yılı temmuz ayında açılan dava, 2021 yılı haziran ayında sonuçlandı. Mahkeme, Barış Gümüş’e ilişkin eserler üzerinde marka taklidi yapılmadığına karar verdi.


İkinci dava İstanbul’da açıldı


Gülbirlik birebir yıl İstanbul 1’inci Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne, gül suyu mamüllerinde kullanılan gül pembesi renkler de dahil taklit edildiğine dair ihtiyati önlem talebiyle diğer bir dava açtı. Bu davada ise ihtiyati önlem sonucu kapsamında, firmanın markasına ilişkin gül suyu mamüllerinin toplatılmasına karar verildi.


‘Gül, pembe renkli bir eser’


Davalardaki savunmasında suçlamaları kabul etmeyen Barış Gümüş, ‘tescilli markasıyla çeşitli gül mamüllerinin yanı sıra gül suyu da ürettiğini belirterek, büsbütün özgün bir eser olduğunu‘ kaydetti. Isparta’da 36 gül suyu üreticisi bulunduğunu belirten Gümüş, “Bunların tamamının şişeleri pembe renktedir, zira gül pembe renkli bir eserdir, bu prestijle atılı cürmü işlemediğimi ve fazlaca büyük ölçülerde üretim yapan bir şirket olarak bu çeşit şeylere de prestij etmeyeceğimizi belirtmek isterim” dedi.


Gülbirlik’e reaksiyon


Olay daha sonrası yazılı açıklama yapan Gümüş, mamüllerinin toplatılmasıyla ilgili Gülbirlik’in eserini taklit ettiği ve kutu renginin pembe olması üzere münasebetler gösterildiğini belirterek, “Hakikat, kutumuz pembe, aslında patlıcan moru ya da hıyar yeşili olmalıydı. Ben Afyon’da ‘senin sucuğun benimkine benziyor’ diyeni hiç duymadım ya da Çorum’da, ‘sarı leblebiyi yalnızca ben satarım’ diyeni de duymadım” diyerek, Gülbirlik idaresine reaksiyon gösterdi.


Gül suyunun içeriği değil ambalajı


Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik
ise iki yıldır süren bir husus olduğunu belirterek, 6 kez ekspere gittiğini, 5’inde gül suyunun içeriği değil lakin ambalaj, tasarım ve dizaynına ait ‘birebir aynıdır’ diye sonuç çıktığını söylemiş oldu. Çelik, “Bizim markamızın ambalajı ve tasarımı birebir, tereddütsüz motamot kullanılmış. Yazı karakteri, yoğunluğu, açık renkliliği birebirdi. Birinci evvel ikaz ve ihtar gönderdik fakat kabul etmediler. daha sonra mahkemeye gidildi ve ihtiyati önlem sonucu alınarak eserler toplatıldı ve yediemine alındı. Şu an mahkeme süreci devam ediyor” dedi.


Renk sorunu değil


Daha evvel de öteki firmalarla emsal iki olay yaşandığını ve açılan iki davayı da kazandıklarını belirten Çelik, bu firmalardan tekrar taklit etmeyeceğine yönelik teminat alındıktan daha sonra mevzunun kapatıldığını kaydetti.


Gül suyu firmalarının kendilerine ilişkin marka yaratmak istiyorlarsa, özgün tasarım ve ambalajlar oluşturabileceklerini lisana getiren Hasan Çelik, “Lakin üreticinin kurmuş olduğu kooperatifin senelerca verdiği emeğinin üstüne oturmak şık değil. Şişelere ve ambalajların dizaynlarına nazaran da ortada, mahkemenin tespit ettiği bütün uzman raporlarında da birebir aynı olduğu ortaya konuldu. Bundan daha sonraki süreç de yasal olarak takip edilecek. Problem renk problemi değil. 35-40 firma var ve hepsinin şişe ve dış ambalajı pembe. Ancak burada tasarım sebebiyle, bizim markamızla karıştırılıyor ve ortaya konulmuş bir emekler var” diye konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.