Is a chairman higher than a CEO ?

KuzeyAras

Global Mod
Global Mod
Chairman ve CEO: Hiyerarşi mi, Rol mü?

Kurumsal dünyada, “Chairman mı daha yetkili, yoksa CEO mu?” sorusu sık sık tartışılan bir konudur. İlk bakışta basit gibi görünebilir: bir şirketin en üstünde iki güçlü unvan var, biri başkan, biri icra sorumlusu. Ama işin içinde hem yapı hem işlev hem de tarihsel gelenekler var; bu yüzden cevap net ama nüanslıdır. Hadi adım adım çözümleyelim.

Temel Tanımlar

Öncelikle rollerin tanımlarını netleştirmek gerekiyor. CEO (Chief Executive Officer), bir şirketin günlük operasyonlarından sorumlu olan en üst yöneticidir. Şirketin stratejik hedeflerini hayata geçirmek, departmanlar arası koordinasyonu sağlamak ve yönetim kurulu ile iletişimi sürdürmek CEO’nun ana görevlerindendir.

Chairman ise, yani Yönetim Kurulu Başkanı, şirketin yönetim kurulunun başında duran kişidir. Yönetim kurulu, şirketin genel stratejisini belirler, üst düzey yöneticileri atar ve denetler. Chairman, bu kurulun lideri olarak, CEO’nun performansını değerlendirir ve kritik karar süreçlerinde yönlendirici rol oynar.

Buradan çıkarılabilecek ilk mantıksal sonuç, görev tanımları üzerinden bir tür “hiyerarşi” kurulabilmesidir: CEO operasyonel otoriteye sahiptir, chairman ise yönetimsel ve stratejik otoriteyi temsil eder. Ancak bu, her zaman güç anlamında “chairman’ın CEO’dan üstte olduğu” sonucunu doğurmaz.

Hiyerarşi ve Yetki Arasındaki İnce Fark

Bir şirketin yapısına bağlı olarak, chairman’ın yetkisi sembolik veya aktif olabilir. Bazı şirketlerde chairman sadece yönetim kurulunu yönlendirir; karar alma mekanizmasında güçlü müdahale yetkisi yoktur. Bu durumda CEO, günlük operasyonları yönetirken, stratejik ve finansal kararların çoğunu bağımsız olarak alabilir.

Diğer yandan, bazı şirketlerde chairman aynı zamanda kurucudur veya şirketin ana hissedarıdır. Bu durumda chairman, hem yönetim kurulunda hem de operasyonel kararlar üzerinde etkili olur. Buradan görülebileceği gibi, “üstlük” kavramı sabit değil, bağlamla şekillenir.

Mantıksal olarak bir analoji kurmak gerekirse, chairman bir geminin haritasını tutan kaptan gibidir; CEO ise gemiyi sahildeki rüzgara göre yönlendiren başmühendis. Harita olmadan yön tayini eksik, rüzgarı yönetmeden rota pratikte etkisiz kalır. İkisi de kritik, ama roller farklı.

CEO ve Chairman İlişkisi: İşlevsel Perspektif

Buradaki kilit nokta, rollerin birbirine nasıl bağlı olduğudur. CEO ve chairman ilişkisi, işlevsel olarak bir denge mekanizması gibidir. Yönetim kurulu, CEO’nun kararlarını denetler, onaylar veya yönlendirir; CEO ise yönetim kurulu tarafından belirlenen stratejiyi uygular.

Bu noktada bir yanlış anlamayı düzeltmek önemli: “Chairman CEO’nun patronu mu?” sorusu, çoğu zaman yanılgıya yol açar. Yönetim kurulu başkanı, CEO’nun işe alınmasından ve gerekirse görevden alınmasından sorumludur; ama günlük operasyonel kontrol genellikle CEO’nun alanıdır. Yani güç türü farklıdır: biri stratejik ve denetleyici, diğeri operasyonel ve uygulayıcı.

Hiyerarşiyi Etkileyen Faktörler

Bu ilişkide bazı faktörler kritik rol oynar:

1. **Şirketin Yapısı:** Kamuya açık şirketlerde yönetim kurulu ve chairman, hissedarlar adına daha güçlüdür. Özel şirketlerde kurucunun rolü güç dengesini değiştirebilir.

2. **Kültür ve Gelenekler:** Özellikle ABD, İngiltere ve Avrupa şirketlerinde chairman ve CEO ayrımı farklı anlamlar taşır. ABD’de CEO genellikle çok güçlüdür; İngiltere’de chairman daha baskın olabilir.

3. **Sahiplik Durumu:** Büyük hissedar olan chairman, CEO’dan daha etkili olabilir. Hissedar olmayan bir chairman ise daha sembolik rol oynayabilir.

Bu üç faktörü hesaba katarsak, tek bir doğru cevap yerine, “duruma göre değişir” yargısına varırız.

Karar Alma ve Sorumluluk Dengesi

Bir mühendis gözüyle bakarsak, sistemlerin işleyişini anlamak için neden-sonuç ilişkisini takip etmek gerekir. Chairman’ın yetkisi stratejik çerçevede CEO’nun eylemlerini şekillendirir; CEO’nun yetkisi ise bu çerçevede operasyonel başarıyı belirler.

Örneğin, chairman bir şirketin global büyüme stratejisini onaylarken, CEO bu stratejiyi sahadaki operasyonel planlara dönüştürür. Eğer CEO’nun operasyonel kararı hatalı olursa, chairman sürece müdahale ederek dengeyi sağlar. Buradan çıkan mantıksal yapı şudur: güç tek boyutlu değil, dikey değil; işlevsel olarak farklı seviyelerde dağıtılmıştır.

Pratik Örnekler

Apple, Microsoft veya Tesla gibi büyük şirketlerde roller farklı biçimlerde kendini gösterir. Steve Jobs, hem CEO hem de chairman rollerini farklı dönemlerde üstlenmiş, böylece hem stratejik hem operasyonel kararları tek bir noktada toplamıştır. Bu durum, her iki rolün ayrı kişilere dağıldığında ortaya çıkan denge mekanizmasını görselleştirir.

Sonuç: Hangisi Daha Üstte?

Analitik bakışla: hiyerarşi, doğrudan bir “üst-alt” ilişkisi değildir. Chairman, stratejik denetimde ve yönetim kurulunda üst konumda olabilir; CEO ise operasyonel alanda üst konumda olur. Hangisinin daha güçlü olduğu, şirketin yapısına, kültürüne ve sahiplik durumuna bağlıdır.

Netleştirmek gerekirse: tek bir doğru yoktur, ama mantıksal çerçevede şöyle özetleyebiliriz:

* Chairman, stratejik ve denetleyici yetkide üstündür.

* CEO, operasyonel ve uygulayıcı yetkide üstündür.

* Şirketin yapısı, kültürü ve sahipliği, güç dengesini belirler.

Bu nedenle forum tartışmalarında “Chairman mı CEO mu daha üstte?” sorusu sorulduğunda en doğru yanıt, “bağlama göre değişir, güç türleri farklıdır ve her ikisi de şirketin hayatta kalması için kritik rol oynar” olacaktır.

Bu çözümleme, sistematik ve neden-sonuç ilişkilerini takip eden bir yaklaşımı benimser; karmaşıklığı sadeleştirir, ama insanî ve anlaşılır bir üslubu korur.