Perimenopoz nedir?

CeReN

Üye
Perimenopoz (Premenopoz, Pilmenopoz), sağlıklı, üreme fonksiyonu ve menopoz içindeki doğal geçiş yahut adet periyodu olmadan ardışık 12 aydır. Perimenopoz, 30’lu yaşların ortası ile 50’li yaşların içinde rastgele bir yerde başlayabilir, fakat ortalama yaş 47’dir ve menopoz ortalama 52 yaşında gerçekleşir. Bir bayanın hayatındaki değerli bir etap olan perimenopoz biyolojik bir ilerlemedir. bir daha de, ne kadar süreceğini öncesinden bilemezsiniz.

Perimenopoz biroldukca bayan için fazlaca kıymetlidir zira üreme hormonları dalgalanmaya başlar. Östrojen, progesteron ve testosteron değiştikçe ve azaldıkça birbirleriyle istikrarları bozulur. Bu dengesizlik, senelerca sürebilen semptomların artmasına niye olabilir.

Perimenopozda olup olmadığınızı öğrenmek için belirtilerinizi araştırın. Semptomlarınız yeniyse, birdenbire eskisinden daha berbatsa yahut net bir sistemi yoksa, muhtemelen perimenopozun hormonal dengesizliğini yaşıyorsunuzdur.

Perimenopoz belirtileri nelerdir?

Semptomlar, perimenopoz geçişinizin başladığının sağlam bir ispatıdır. Hormonla bağlantılı perimenopoz semptomları şunları içerir:

  • Sinirlilik
    Sonluluk perimenopozal bayanlar içinde en kıymetli şikayettir. Beyindeki değerli nörotransmiter sistemlerini etkileyen ani ve çok hormon dalgalanmaları tarafınca tetiklenir.
  • Kaygı
    Hormonal dengesizlikten kaynaklanan dert hisleri birinci başta denetim edilebilir üzere gelebilir, lakin perimenopoz süreci ilerledikçe denetimden çıkabilir.
  • Kilo alımı
    İnanılmaz derecede yaygın ve son derece cüret kırıcı olan perimenopozal kilo değişiklikleri ekseriyetle gerilim ve onun tesirleriyle daha da kötüleşir.
  • Yetişkin aknesi
    Yaşlandıkça kuruluk ve kırışıklıklar üzere cilt değişiklikleri beklenir, fakat biroldukça bayan, bilhassa göğüste ve sırtın üst kısmında hormonal akne ve sivilce yaşadığında şaşırır.
  • Depresif hisler ve karamsarlık
    Bir bayan perimenopoz periyoduna girdiğinde, östrojen ve progesterondaki bozulmalar niçiniyle ruh hali istikrarsızlaşabilir, bu da doğal ömür değişiklikleriyle ilgili tasa ve üzüntüyü artırır.
  • Düzensiz dönemler
    Menstrüel değişiklikler ekseriyetle perimenopozun birinci belirtisidir; fizyolojiye ve öbür faktörlere bağlı olarak adetler uzar, kısalır, hafifçeler yahut ağırlaşır.
  • Eklem ağrısı
    Östrojenin anti-enflamatuar tesiri olduğundan, doğal orta yaş düşüşü başladığında diz, dirsek, el, ayak vb. eklem ağrıları üzere iltihap belirtileri fark edebilirsiniz.
  • Adet migrenleri
    Migrenlerin ekseriyetle hormonal bir bileşeni vardır, bu niçinle uzun müddetli adet migren baş ağrıları, östrojenin progesteron istikrarını bozduğu için tetiklenebilir.
  • Hafıza sıkıntıları yahut bulanık düşünme
    Perimenopoz sırasında östrojen ve progesteron düzeyleri sıçradıkça, hafıza meseleleri ve bilişsel telaşlar çoğunlukla ortaya çıkar.
  • Uyku sorunları
    Uykusuzluk perimenopozdaki bayanlar için epeyce büyük bir sıkıntıdır, ekseriyetle adrenal gerilimle irtibatlıdır ve istikrarsız üreme hormonları tarafınca şiddetlenir.
  • Sıcak basmaları ve gece terlemeleri
    Perimenopozun bariz semptomları olan sıcak basmaları, ağır hormonal iniş ve çıkışlarla beslenir; kimi günde yalnızca bir avuç, kimileri ise günde 20-30 yahut daha fazla yaşar.
  • Vajinal kuruluk
    Orta yaşlarındaki vajinal değişiklikler kuruluk, atrofi ve kaşıntıyı içerir, libidoyu azaltır ve cinsel münasebet sırasında rahatsızlığa ve hatta ağrıya yol açar.
  • Düşük cinsel dürtü
    Üreme hormonu düzeylerindeki değişiklikler ve bunların beden tarafınca nasıl düzenlendiği, cinsel dürtünün düşmesine niye olabilir.
Tüm bu perimenopoz semptomlarına ne sebep olur?

Değişen hormonlar orta yaş semptomlarının sebebi olsa da, perimenopozun östrojende kademeli lakin istikrarlı bir düşüş manasına geldiği yanlışsız değildir. Aslında, perimenopozda östrojen düzeyleri yıllardır olduğundan daha yükseğe tırmanabilir – kimi vakit dramatik adet değişikliklerine yol açar.

Öteki bir yanılgı da, tüm semptomların östrojen azalmasından kaynaklandığıdır. Bunun yerine, semptomların gelişmesine niye olan hormonal dalgalanmalardır. Dalgalanmalar çok olduğunda yahut fazlaca süratli meydana geldiğinde, bedeniniz bunları yönetemez ve bedeninizde işler yolundan sapmaya başlar.

Öteki hormonlardaki dalgalanmaların da perimenopoz periyodunda büyük tesiri vardır. Folikül uyarıcı hormon (FSH), luteinize edici hormon (LH), progesteron, testosteron ve DHEA da değişiyor ve bu da perimenopoz semptomlarını kötüleştirebilir.

Perimenopoza girerken hormonlarınıza ne olur?

Cinsiyet hormonu düzeyleri ve adet döngüsü, hipotalamus, hipofiz bezi ve yumurtalıkların daima üç istikametli geri bildirimi ile düzenlenir. Bu hipotalamik-hipofiz-yumurtalık ekseninin düzgün çalışması için, her bölgenin başkalarından gelen sinyallere karşılık verecek kadar hassas olması gerekir.

Lakin yumurtalık foliküllerinin (her biri olgunlaşmamış bir yumurta içeren keseler) sayısı yaşla bir arada azalır ve bu da onların gelen iletilere daha az karşılık vermesini sağlar.

Telafi etmek için, hipotalamus, neredeyse dikkat çekmek için daha yüksek sesle bağırıyormuş üzere olana kadar FSH ve LH’de değişiklikler yapmak da dahil olmak üzere sinyalini güçlendirir. Perimenopozda, yumurtalıklar davete hiç yanıt vermeyebilir yahut yüksek FSH sinyaline çok hassas olabilir ve östrojen düzeylerini yükseltebilir.

Bedeniniz doğal olarak değişen hormon düzeyleriyle başa çıkmak için donanımlıdır. Lakin kimi faktörlerin hormonlarınız üzerinde önemli tesirleri olabilir, mesela:

  • kötü beslenme
  • kronik stres
  • uyku sorunları
  • yeterli egzersiz
  • çevresel toksinlere maruz kalma
Gençken küçük başlayan meseleler bile, siz perimenopoza girerken hormonlarınızın senkronizasyonunu bozabilir. Sonunda, bedeninizin nazik başa çıkma formları telafi etmek için kâfi değildir. hayatın en dramatik değişimlerinin olduğu devirlerde – perimenopoz üzere – hormonlarınız ağır semptomlara niye olabilir. Bu niçinle, hormonal dengeyi geri kazanabilmesi için bedeninize dayanak sağlayacak adımlar atmak fazlaca değerlidir.

Korkunç perimenopoz semptomlarına sahip olma olasılığınızı artıran nedir?

ömrün erken periyotlarında hormonal semptomlara sahip olmak, onları perimenopozda da geçirmeye daha yatkın hale getirir. PMS’ye sahip olmak, perimenopoz semptomlarına sahip olma olasılığınızı iki kat artırır. PMS belirtilerinizden biri depresif duygularsa yahut doğumdan daha sonra ya da doğum denetim hapları kullanıyorsanız , perimenopoz devrinde de depresyon yaşayabilirsiniz.

Finansal tasalar yahut yaşlanan ebeveynlere bakmak üzere kronik gerilim ve duygusal gerginlikler, perimenopozda taşıdığınız yüklere ekstra tartı ekleyebilir. Bu faktörlerin kimilerini değiştirmek imkansızdır, lakin öbürleri hakkında bir şeyler yapabilirsiniz ve gerilim listenin başında yer almalıdır.

Kronik gerilim, perimenopoz ve menopozda değişen seks hormonlarının ve nörotransmitter seviyelerinin tesirlerini önemli biçimde büyütür. Bunun sebebi, bedeninizin hem adrenal gerilim hormonlarını (kortizol) birebir vakitte seks hormonlarını yapmak için tıpkı temel yapı taşlarını kullanımıdır. Lakin kronik gerilim altında gömüldüğünüzde, bedeninizin durmadan kortizol üretimine öncelik vermesi için seçim yapması gerekir. Tam da en çok muhtaçlık duyduğunuz anda, seks hormonu üretimi ikinci plana atılmak zorunda kalır.

Fakat bunu değiştirebilirsiniz. Gerilim idaresi ve adrenal takviye, bedeninizin kaynaklarını savaş ya da kaç reaksiyonundan uzaklaştırmaya ve onu üreme hormonlarını dengelemeye yönlendirmeye yardımcı olabilir.

Perimenopoz semptomlarını nasıl giderebilir ve kendinizi daha düzgün hissedebilirsiniz?

Belirti ve semptomlar hem perimenopoz tıpkı vakitte menopoz için birebirdir. En tesirli, en uzun müddetli perimenopoz semptomlarının giderilmesi için, aşağıdakileri içeren sağduyulu bir yaklaşımı göz önünde bulundurun:


  • Sağlıklı beslenin.
  • Keyifli antrenmanlar bulun.
  • Hedeflenen bitki ve besinlerle hormonal dengesizliği düzeltin. Fitoterapi
  • Duygusal sıhhatinize fazlaca dikkat edin.
  • Dinlenmek ve rahatlamak için vakit ayırın.
hayatınızın bu evresinde belirtilerinizin sizi tanımlamasına müsaade vermemenizi tavsiye ederim. Perimenopoz, hayatınızı kendi şartlarınıza göre yaşamak için gerçek bir fırsattır, bu biçimdece kendinizi her zamankinden daha sağlıklı ve memnun hissedebilirsiniz.