Saç Ekimi Sonrası Cinsel İlişki

İstanbullu

Yeni Üye
Saç ekimi sonrası cinsel ilişki, kan basıncını ve kalp atış hızını artırıp, hassas olan saç köklerinin terlemesine, herhangi bir darbe alıp, köklerin kanamasına ve yerinden oynamasına neden olabileceği için, doktorlar tarafından en az 4-5 gün sonra başlanılması önerilir. Cinsel ilişki sırasında kafa derisinin sürtmelere karşı korunmasına ise yaklaşık 10-15 gün boyunca devam edilmelidir.

Ekilen saçların canlı ve sağlıklı bir şekilde çıkmasını etkileyen birçok faktör bulunur. Saç ekimi sonrası cinsel ilişki de bu faktörlerden birini oluşturmaktadır. İnsanoğlunun üremesinin ve haz duygusunun başat unsurunu oluşturan cinsel ilişki, yeni ekilen saç köklerini riske attığı için ilişkiye bir süre ara verilerek saç, oluşabilecek tehlikelere karşı korunmalıdır. Bu nedenle doktorlar bir süre saç ekiminden sonra cinsel ilişkiyi yasaklamıştır.

Saç Ekimi Sonrası Cinsel İlişki Neden Yasaklanmıştır?
Saç köklerinin donör bölgeden alınıp, saçsız alana ekilmesinden sonra, ekilen köklerin tam anlamıyla yuvalarına yerleşmesi zaman alır [1]. Ekim sonrası saçlı deri ilk 1 hafta oldukça hassas olduğundan kökler, yuvalarına yerleşene kadar ekim doktorları bazı aktiviteleri belirli bir süre yasaklar. Spor gibi cinsel ilişki de bu yasaklardan biridir. Saç ekimi sonrası cinsel ilişki yasağının nedenleri ise şu şekilde açıklanabilir.

  1. Terletir,
  2. Ekim bölgesini darbelere açık hale getirir.
Terletici Bir Aktivite Olması
Saç ekimi sonrası cinsel ilişkinin yasak olmasının birinci nedeni; cinsel ilişki sırasında sarf edilen eforun terlemeye neden olmasıdır. Efor sarf edilen vücut daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğundan kaslar daha fazla enerji harcar ve berberinde kan basıncını yükseltir, kalp hızını arttırır. Kaslar oksijen ihtiyacını karşılarken yükselen vücut ısısı, normal ısısına dönmek için kan akımı yoluyla deriye ulaşarak, terlemeyi meydana getirir [2]. Ekimden hemen sonra terlemenin gerçekleşmesi ise yuvalarına yerleşmeye çalışan saç kökleri için tehlikeli olabilmektedir. Saç ekimi sonrası cinsel ilişkinin yaratacağı tehlikeli durumları ise şu şekilde maddelemek mümkündür.

Saç kökleri enfeksiyon kapabilir
Ekim yapılan bölgedeki yaralar, henüz iyileşmediği için terleme sonucunda yaralar mikrop kapıp, enfekte olma riskiyle karşılaşabilir. Örneğin ekim sonrası oluşan komplikasyonlardan biri olan kıl kökü iltihabını oluşturan en büyük unsur bu mikroplardır.

İstem dışı kaşınma durumu oluşabilir
Saç köklerinde kaşınma olabileceği için dikkat edilse de kaşınma ihtiyacı karşılanmak için eller ekim bölgesine gidebilir. Bu da yeni ekilen saç köklerinin kaşıntı esnasında yerinden oynamasına ve ölmesine sebebiyet verir.

Kalp atış hızı arttığından kökler kanayabilir
Kasların enerji harcamasına bağlı olarak saç köklerinde kanamalar oluşabilir. Kasların çalışması saç derisi altında bulunan kılcal damarlarda baskı yarattığı için kanamanın, dolayısıyla kök kaybının oluşmasına neden olabilir

Darbelere Hedef Olması
Saç ekimi sonrası cinsel ilişki sırasında oluşabilecek durumlardan bir diğeri de ekim bölgesinin sürtmelere ve darbelere açık olmasıdır. Kökler ilişki sırasında her türlü tehlikeye açık olduğundan, kök kayıpları olma ihtimali oldukça yüksek olmaktadır. Cinsel ilişki sırasında herhangi bir temas, saç köklerinin zedelenmesine, aynı zamanda operasyonun başarısız olmasına sebebiyet verebilir.

Dolayısıyla saç ekimi sonrası saç yoğunluğunu üst seviyede tutmak, saç köklerini korumaktan, saç köklerini korumak ise saç ekimi sonrası cinsel ilişki neden yasak sorusunun yanıtlarından geçmektedir.

Saç Ekiminden Sonra Cinsel İlişki Kaç Gün Yasaktır?
Saç ekimi operasyonları sonrası hastalar yaklaşık 3 gün sonra normal yaşamlarına dönseler de cinsel ilişki için biraz daha beklenilmesi gerekmektedir. Saç ekimi sonrası cinsel ilişki ekim bölgesinde tahrip edici durumlar yaratabilir, dolayısıyla iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir. Dolayısıyla saç ekimi sonrası cinsel ilişki için yaklaşık 1 hafta beklenilmelidir. Ekim bölgesi henüz iyileşmediği için herhangi bir tehlikeye meydan vermemek önemlidir. 1 haftanın sonunda hastalar cinsel yaşamlarına geri dönebilmektedir. Fakat cinsel ilişki sırasında ekim bölgesini sürtmelerden ve darbelerden korumaya ise yaklaşık 2 hafta daha devam edilmelidir. İlk 2 haftalık bu dönemde saç köklerine oldukça hassas davranılmalıdır. Yatış pozisyonundan, kılık kıyafete kadar dikkat edilmesi konusunda uyarılan hastalar, cinsel ilişki konusunda ısrarcı olmamalıdır. Saç ekimi sonrası cinsel ilişkiye bir süre ara vermek vücudun aşırı terlemesini, dolayısıyla saç köklerinin zarar görmemesini engeller.


Saç Ekimi ve Cinsellik Hakkında Sık Sorulan Sorular
1. Saç ekimi operasyonundan önce cinsel ilişkiye girilebilir mi?
Saç ekimi öncesi cinsel ilişkiye girilmesinde hiç bir sakınca yoktur.

2. Ekim öncesinde ya da sonrasında cinsel gücü arttırıcı ilaç kullanılabilir mi?
Operasyon sırasında kanı sulandırıcı etkisi olduğu düşünüldüğünden, operasyondan 3 gün önce her türlü ilacın kullanımı önerilmemektedir. Dolayısıyla cinsel gücü arttırıcı ilaçların kullanılması da önerilmemektedir. Varolan bir hastalığı için devamlı kullanılması gereken bir ilaç ise mutlaka ekim doktoru bildilendirilmelidir.

Ekim sonrası ise bu ilaçların alınmasında herhangi bir sakınca bulunmasa da tavsiye edilen 3 günün sonunda alınmasıdır.

3. Saç ekimi cinselliği etkiler mi?
Saç ekimi kesinlikle cinselliği etkilemez. Saç dökülmesi için verilen ilaçlardan bazıları ise cinsel isteği azaltmaya neden olabilir. Ancak bu yan etki sıklıkla kalıcı değildir. İlaç kullanımının sona ermesiyle ilacın yarattığı etki de ortadan kalmaktadır. Bununla birlikte erkeklerde saç dökülmesinde finasterid maddesinin cinsel yan etkileri üzerine yapılan, ‘’Persistent sexual side effects of finasteride for male pattern hair loss’’ başlıklı bir çalışmada ise tam tersi bu maddenin kullanımına bağlı olarak bazı erkeklerde geri dönüşü olmayan cinsel işlev bozukluğu semptomlarına rastlanıldığı da bildirilmiştir [5].

4. Saç ekimi sonrası mastürbasyon yapılabilir mi?
Cinsel ilişki gibi saç ekimi sonrası mastürbasyon yapmak da kan basıncı ve kalp artış hızını arttırıp, terlemeye, ekim bölgesinin darbe almasına neden olacağından yaklaşık 1 hafta, mastürbasyona da ara verilmelidir.