Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci

Sevilay

Yeni Üye
Saç ekimi sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterse de ekiminin yapıldığı gün başlayıp, 1-2 hafta içerisinde belirtileri gözlemlenen, kabuklanma, kaşıntı, kızarıklık ve şok dökülme aşamalarından geçerek, 1 yılın sonunda tamamlanan bir süreçtir.

2005 yılından beri kullanılan FUE yöntemi, ekim operasyonlarında yara ve kesi oluşturmadığı için saç ekimi sonrası iyileşme hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır. Ekimden sonra yaklaşık 3 gün sonra ekim bölgesi kabuk bağlar, 10 için kabuklar dökülür ve yerini kırmızı bir görüntüye bırakır. Saçların çıkıp, şok dökülme sürecini atlatmasıyla, saçlar uzamaya başlar. 6 ay itibariyle gözle görünür bir uzama gerçekleşen saçlarda, nihai sonuç 1 yılda tamamlanır. İyileşme sürecinin etkinliği aynı zamanda ekim doktoru tarafından verilen operasyon sonrası talimatlara ne kadar uyulduğu ile de bağlantılıdır. Bu nedenle ekim sonrası, beslenmeden, gündelik aktivitelere, alkol-sigara kullanımından, cinsel hayata kadar bir çok noktaya dikkat edilmelidir.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme Belirtileri
Saç ekimi sonrası iyileşme süreci boyunca, kişi belirli aşamalardan geçerek nihai sonuca ulaşır. Köklerin alınıp, saçsız alana nakledilmesiyle gerçekleştirilen saç ekimi operasyonlarında, saçlı deride yapılan müdahalelere bağlı olarak çeşitli reaksiyonlar gözlemlenmektedir. Ekimden sonra gözlemlenen bu reaksiyonlar, çoğu kişiyi endişelendirmektedir. Ancak ekim için saçlı deride birçok minik delik açıldığından, bu reaksiyonların iyileşmenin bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Tıpkı düşüp, dizimizin kanayıp, sonra kabuk bağlaması ve o kabukların dökülüp, yerini kırmızı bir dokuya bırakması gibi saç ekimi sonrası iyileşme süreci de benzer aşamaları takip eder. İstisnasız ekim yaptıran herkeste görülen bu belirtiler; kiminde daha erken, kiminde daha geç, kiminde daha kısa, kiminde ise daha uzun sürebilmektedir.

Kabuklanma
Saç kökleri toplanırken ve köklerin ekileceği kanallar açılırken, küçük de olsa saç deride delikler açılır. Operasyon sırasında kanayan bu delikler, operasyondan sonra doku tarafından iyileştirilmeye çalışılır. Böylece vücut yarayı iyileştirmek için yaranın bulunduğu yerlerde pıhtı oluşturur [1]. Vücudun yarayı onarması için yaptığı bu hareket, yani kabuklar; ekim sonrası iyileşme sürecinin bir parçasıdır.

Kaşıntı
Saç ekimi sonrası iyileşme sürecinin bir parçası da kabuklanmanın akabinde ortaya çıkan kaşıntı hissidir. Dokunun kendini iyileştirmeye çalışması nedeniyle oluşan kabuklar; kafa derisini nemsiz bıraktığından, ekim bölgesinde kaşıntıyı meydana getirir. Ekim sonrası ortaya çıkan kaşıntı; aynı zamanda doktorun saç kökünü yanlış alması, ekim bölgesinin enfeksiyon kapması, şampuan ve bakım ürünlerinin alerji yapması gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Söz konusu kaşıntının iyileşmeden farklı bir neden kaynaklandığı düşünülüyorsa, ekim doktoru mutlaka bilgilendirilmelidir.

Kızarıklık
Kabukların saçlı deriden temizlenip, kurtulmasıyla ortaya çıkan kızarıklık da saç ekimi sonrası iyileşme belirtilerinden biridir. Ekim bölgesinin yıkanıp, kabuklardan arındırılmasından sonra, ekim bölgesinde hafif kızarık bir görüntü çıkar. Zamanla kızarıklık kendini hafif bir pembeliğe bırakır ve sonrasında kendi ten rengine döner. Kızarıklık; saç köklerinin çıkmasında herhangi bir engel yoktur demektir. Bu süreçten sonra ekilen saç kökleri bariz bir şekilde uzamaya başlar.

Şok Dökülme
Saç köklerinin kabuklanıp, dökülmesine paralel olarak uzayan saçlar, ekimden sonra bir şok dökülme süreci yaşar. Operasyon esnasındaki kan akışının azalmasına bağlı oluşur [2]. Ekim sonrası iyileşme belirtilerinden biri olan şok dökülme, saç köklerinin yeni ekilen yuvalarına karşı kendilerini savunmaya alıp, dökülmesidir. Geçici bir süreçtir, şok dökülme sürecinin atlatılmasından sonra saçlar daha sağlıklı ve canlı olarak çıkacaktır.

Sivilce
Saç ekiminden sonra donör bölgeden saç köklerinin tam alınamaması, ekilen bölgenin temiz tutulmaması, kanalların derin açılması ve derinin fazla sebum üretmesinden kaynaklandığı gibi saç ekimi sonrası iyileşme sürecinin bir parçası olarak, yeni çıkan saç köklerinin uç vermesi nedeniyle de oluşmaktadır. Sivilce olarak da isimlendirilen bu kabarcıklar, daha çok şok dökülme sonrası gözlemlenir.