Sentetik DNA’dan dünyanın en küçük anteni yapıldı: Telsiz üzere çalışıyor

miRBey

Aktif Üye
Sentetik DNA’dan dünyanın en küçük anteni yapıldı: Telsiz üzere çalışıyor
‘Nature Methods’ mecmuasında yayımlanan çalışmaya göre, Montreal Üniversitesi’nden araştırmacılar, ışığı bir renkte alan ve proteinle etkileşimine nazaran farklı bir renkte geri ileten insan saçının binde birinden daha küçük anten geliştirdi.


Bir organizmanın gelişmesi, yaşaması ve bir daha üremesi için gerekli tüm yönergeleri içeren DNA’nın yapı taşlarının zaten kurulma özelliğinden yararlanan araştırmacılar, birbirine kenetlenen Legolar üzere hareket eden kısa sentetik DNA dizileri kullanarak, proteinlerin fonksiyonlarını tanımlayabilecek DNA bazlı floresan nanoantenler üretti.


Yeni değişen teknolojinin ilaç buluşlarında yararlı olması bekleniyor


5 nanometre uzunluğundaki antenin reseptörleri, maksat protein belli bir biyolojik fonksiyon gösterdiğinde proteinin yüzeyindeki moleküllere kimyasal reaksiyon vererek, farklı bir sinyal üretiyor. Bu sinyallerin ne manaya geldiği, antenin yaydığı ışıktan tespit ediliyor.


Araştırmacılar, geliştirdikleri nanoanten yardımıyla birinci kez alkalen fosfataz enziminin biroldukça biyolojik molekül ve ilaçla etkileşimi gerçek vakitli olarak tespit edebildiklerine, bu enzimin biroldukca kanser tipi ve bağırsak iltihabıyla irtibatlı olduğuna işaret etti.


Geliştirilen yeni değişen teknolojinin, bilhassa yeni ilaç buluşlarında yararlı olması bekleniyor.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.