Tiyatro nedir okul öncesi ?

Damla

Yeni Üye
**Tiyatro Nedir? Okul Öncesi Bir Aşk Hikayesi Gibi!**

Bir çocuğun gözünden tiyatro ne demek olurdu, diye düşündünüz mü? Hani şu hepimizin bildiği klasik soru vardır ya, "Tiyatro nedir?" İşte, okul öncesi çocuklar için tiyatro, her şeyden önce eğlenceli bir oyun, bir macera, bazen bir 'pijamalı kahraman' bazen de 'süper kahraman' kostümüyle neşeli bir dans pisti! Bunu anlatmaya çalışırken biraz stratejik ve çözüm odaklı bir dil kullanmaya çalışsam da, tiyatronun kalbinin empatik ve yaratıcı bir tarafı olduğunu da unutmamalıyız.

Evet, evet… Söz konusu tiyatro olunca, erkekler belki “Nasıl çözüme ulaşırız? Kostümleri nasıl en hızlı şekilde hazırlarız?” diye düşünürken, kadınlar, “Sahne arkasındaki tüm çocukların rahat ettiğinden emin olalım, herkes mutlu olsun!” diye düşünüyor olabilirler. Ama bu farklı bakış açıları, tiyatronun büyülü dünyasında buluşuyor, değil mi?

Hadi gelin, okul öncesi tiyatronun ne olduğunu, biraz da mizahi bir dille keşfe çıkalım!

**Tiyatro: Çocuklar İçin Bir Masal, Bir Macera!**

Okul öncesi yaşlar, çocukların hayal gücünün sınırlarını zorladığı yıllardır. Peki, tiyatro bu hayal gücüne ne katıyor? Bunu anlatmak için “çocuklar tiyatroda giydikleri kostümleri büyüdüklerinde hangi tiyatrocu olacağına karar vermek için seçiyorlar” desek, kimse de itiraz etmez herhalde! Bir çocuk, tiyatroda ‘karakterini’ giydiğinde, kimse ona “Hadi, küçük Hanım, senin rolün 5 dakika sonra bitecek” demez. O, o sahnede bir ‘kahraman’ ya da belki de bir ‘canavar’ olabilir. Kim bilir?

Tiyatro, okul öncesi çocuklar için sadece bir oyun değil; aynı zamanda “Ben de bir zamanlar süper kahraman olabilirim!” düşüncesinin tohumlarının atıldığı bir yerdir. Üstelik çocuklar, sahnede birbirlerine sürekli yeni roller ve karakterler önerdikçe, kendi gerçekliklerini unutup, yepyeni bir dünyaya adım atıyorlar. Düşünsenize, ‘Pijamalı Kız’ birden bire ‘Dondurma Satıcısına’ dönüşüp oradan oraya koşturuyor… İşte tiyatro, böyle bir şey!

**Erkekler, Tiyatroda Stratejik Düşünürken…**

Bazen okul öncesi tiyatroda erkeklerin yaklaşımını gözlemlediğinizde, sanki bir mühendislik projesiyle karşı karşıya kalmışsınız gibi hissedebilirsiniz. “Hadi çocuklar, hangi kostüm daha çok işlevsel olur, hangi şarkıyı söylersiniz, kaç dakika sürecek?” gibi ciddi ve pratik sorular havada uçuşur.

Bir erkek, sahne tasarımını adeta bir yap-boz gibi düşünür; "Bu kadar karakteri nasıl sığdırırız? Ve elbette kostümleri ne zaman alacağız, kiminle konuşmalıyız, ve bu rolü en hızlı şekilde kim oynar?" Düşünsenize, ‘Ejderha’ rolünü oynayacak çocuk “Ben bu rolde gerçek bir ejderha gibi olmalı mıyım?” diye sorar ve bir erkek yönetmen “Evet, tabii ki, ama unutma, gözlüklerini çıkar!” diyerek çözümü hemen sunar. Zorlukları hızlıca aşma, çözüm üretme! Bu yaklaşım, okul öncesi tiyatroda erkeklerin 'yapıcı' ve 'stratejik' düşünme biçimlerine çok uyar.

Ama elbette, erkeklerin bu çözüm odaklı bakış açısı bazen biraz 'kesin' olabilir. Mesela, bir oyuncu "Hikayenin sonunda kötü karakteri kucaklayabilir miyiz?" diye sorduğunda, bir erkek yönetmen “Hayır, kahramanlar her zaman kazanır!” diyebilir. (Her ne kadar çoğu çocuk bir “kucaklaşma”dan yana olsa da!)

**Kadınlar, Tiyatroda Bağlantılar Kurar ve Mutluluk Dağları Yapar!**

Bir kadının tiyatrodaki rolü ise biraz daha duygusal ve empatik olabilir. “Herkes birbirine gülsün, mutlulukla dans etsin!” gibi bir bakış açısıyla sahneye çıkar. Herkesin rahat ettiğinden, tüm oyuncuların birbiriyle iyi anlaştığından emin olmak için bir çocuğun kostümünü düzeltirken, diğerinin saçını yapıp, bir başkasına biraz ekstra enerji verir. “Tiyatro eğlenceli olmalı, değil mi?” sorusu, kadınların her zaman güldüren ve iyimser bakış açılarını en iyi şekilde yansıtır.

Bir çocuk "Ben bir dondurma arabası olmak istemiyorum, ben Ay Kraliçesi olmak istiyorum!" dediğinde, bir kadın eğitmen ya da yönetmen şöyle der: “Tabii, tatlım, sen Ay Kraliçesi olabilirsin, hadi birlikte kostümünü tasarlayalım.” Her şeyin en güzel şekilde tamamlanması, tüm çocukların mutlu olması... İşte tiyatronun kadına özgü, empatik yönleri burada devreye girer.

Ve tabii ki, her çocuk kendi dünyasında bir yıldızdır, bir kahramandır, bir prenses veya bir robot. Kadınlar, her çocuğun kendisini bulmasına ve sahnede parlamasına yardımcı olmak için son derece sabırlıdırlar.

**Tiyatrodaki O Büyük Sonuç: Kahramanlar Hep Beraber!**

Sonuçta, tiyatro okul öncesi çağdaki çocuklar için sadece bir sanat dalı değil, aynı zamanda eğlenceli bir eğitim aracıdır. Her biri birer kahraman, birer komedyen, bazen de dramaya giren duygusal karakterlerdir. Her çocuk, sahnede bir şekilde farklı bir kimlikte parlayarak, başka bir dünyaya adım atar.

Hadi, siz de bizimle paylaşırsanız çok seviniriz! Tiyatro ile ilgili okul öncesi deneyimlerinizi anlatın! Çocuklar sahnede nasıl birer süper kahramana dönüşüyorlar? Sahne arkasındaki eğlenceli anları ve çocukların neşeli halleri nasıl oluyordu? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Unutmayın, tiyatroda herkesin bir rolü vardır ve bazen sadece gülmek, o rolün en önemli parçasıdır!