Vajinal Koku: Bilmeniz Gereken Her Şey

CeReN

Üye
Vajinaların kokması büsbütün olağandır. Koku bireyden şahsa değişir. Vajinal kokunuzu etkileyen faktörleri inceleyeceğiz ve onu neyin değiştirebileceğini açıklayacağız. Uygun hijyen uygulasalar bile her insanın besbelli bir vajinal kokusu vardır. Kokunun çoklukla yavaşça fermente süt yahut misk kokusuna emsal olduğu düşünülür. Birden fazla vajinal mikrobiyomda Lactobacillus bakterisinin baskın bulunmasına karşın, her insanın vajinal mikrobiyomu biraz farklıdır. Ayrıyeten vajinanızın mikrobiyal profili vakit içinde değişebilir.

Araştırmacılar, farklı faktörlerin vajinal mikrobiyotayı nasıl etkilediğini çabucak hemen tam olarak bilmiyorlar. birebir vakitte, adet periyodunuz, cinsiyetiniz ve hormonal kontraseptif kullanması dahil olmak üzere vajinal kokuyu etkileyen kimi şeyler belirlediler.

Örneğin, vajinanız spermle temas ederse, seks yaptıktan daha sonra vajinal kokunuz değişebilir. Bunun sebebi vajinanın olağan pH’ının 4,5’ten az ve spermin pH’ının 7,2 ile 8,0 içinde olmasıdır. Birbirleriyle temas ettiklerinde vajinal flora değişir. Tıpkı şey yavaşça alkali olan adet kanında da olur. Bu, adet periyodundaki metalik açıklar.

yahut antrenmanın vajinal mikrobiyota ile etkileşime girip girmediği, bu tesirler bağırsak mikrobiyomu da dahil olmak üzere başka mikrobiyal sistemlerde kapsamlı bir biçimde çalışılmış bulunmasına karşın, daha az anlaşılmıştır.

Sağlıklı olduğunuz sürece doğal vajinal kokunuzu değiştirmek yahut yok etmek için yapmanız gereken hiç bir şey yoktur. Artan vajinal akıntı yaşıyorsanız ve koku daha kuvvetli, güzel olmayan yahut balık kokulu hale geliyorsa ve buna kaşıntı ve yanma eşlik ediyorsa, sıhhat uzmanınıza başvurduğunuzdan emin olun.


Bazı beşerler vajinanın kokusunu sever mi?

Ortaçağda, vajinanın doğal kokusu cinsel uyarılmada rol oynadığından, vajinal akıntı kimi vakit baştan çıkarmak için parfüm olarak kullanılırdı. Amerikalı araştırmacılar tarafınca yapılan bir araştırmaya bakılırsa, adamların yaklaşık yüzde 75’i vajina kokusunun isteklerini uyandıran en değerli bileşenlerden biri olduğunu belirtti.

Araştırmacılar ayrıyeten adamların yumurtlamaya yakın olan bayanların vajinal kokusuna daha faal reaksiyon verdiğini keşfettiler. Bunun sebebi, döngünün ortasında bayan vücudunun cinsel cazipliği artıran en çok sayıda feromon üretmesidir.

Hoş olmayan vajinal koku vajinozu gösterebilir

Balık gibisi bir vajinal koku (özellikle cinsel ilgiden daha sonra), çiş yaparken yanma hissi ve vajinanızın etrafında kaşıntı fark ederseniz, bakteriyel vajinozis ismi verilen ve bariz semptomlar olmadan da ortaya çıkabilen bir rahatsızlığınız olabilir.

Vajinoz, vajinanızdaki düzgün ve berbat bakterilerin dengesizliğinden kaynaklanır. Yeni bir partnerle duş almak ve seks yapmak, hastalığa yakalanma riskini artırabilir.

Ayrıyeten araştırmalar, obezite ve yüksek yağ, düşük A, C, E ve B-karoten vitaminleri içeren diyetlerin bakteriyel vajinozis riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya koymaktadır.

kimi vakit vajinoz rastgele bir tedavi olmaksızın birkaç gün daha sonra kendi kendine düzelir. Belirtiler kaybeğer olmazsa, sıhhat uzmanınıza danışın.