AB Parlamentosu’ndan Eleştiri: İsveç Konsey Başkanlığı e-gizliliği engelliyor

Draqon

Aktif Üye
AB Parlamentosu ile Bakanlar Kurulu arasında, planlanan e-gizlilik düzenlemesine ilişkin müzakerelerde ilerleme sağlanamaması nedeniyle gergin hava Neredeyse altı yıldır devam eden tablo, İsveç Başkanlığı’nın ilerleme konusunda hevesli olmadığını gösteriyor. “tek yasa”WhatsApp gibi mesajlaşma programları veya e-posta yoluyla mesaj alışverişinde bulunurken gizliliği sağlamalıdır.


Beş yıl geç


Baş müzakereci olarak, nihayet e-gizliliği gerçeğe dönüştürmek için bir çözüm bulmak için “yorulmadan çalışıyor”, SPD’li siyasetçi Mart ayı başlarında tweet attı. Temel haklara odaklanıyor: “İsveç başkanlığı için aynı şeyi söyleyemem.” AB Komisyonu’nun iradesine göre, yasanın başlangıçta Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne (GDPR) paralel olarak Mayıs 2018’de yürürlüğe girmesi amaçlandı. Ancak taslak, kullanıcı izleme ve hedefli reklamcılık, tanımlama bilgileri kuralları ve bağlantı veya konum bilgileri gibi meta verilerin işlenmesi gibi anlaşmazlık noktaları nedeniyle üye devletler arasında yıllardır çok hararetli bir şekilde tartışılıyor.


2021’in başında Konsey, birkaç kesinti ve büyük gecikmelerden sonra hala ortak bir müzakere hattı üzerinde anlaşabildi. Bu nedenle AB ülkeleri, meta verilere erişim, çevrimiçi hizmet kullanıcılarının kapsamlı bir şekilde izlenmesi ve veri saklama için geniş seçenekler için baskı yapıyor. Öte yandan Parlamento, 2017’de, örneğin, Komisyon’un önerisinden koruma hususlarının sıkılaştırılması ve “İzlememe” standardının kanunlaştırılması lehinde konuşmuştu. Pozisyonlar o kadar uzak ki uzlaşma zor görünüyor.

Çevrimiçi dergi Euractiv’de yer alan bir habere göre Sippel, üst konseyi Pazartesi günkü yasa teklifiyle ilgili bir toplantıya “samimi bir şekilde” davet etti. Sosyal Demokrat, Parlamento, Konsey ve Komisyon arasındaki uzlaşma görüşmelerine atıfta bulunarak, “Son siyasi üçlü toplantıdan bu yana neredeyse bir yıl geçtiğini lütfen dikkate alın,” diye yazıyor. “Bence bu yasa üzerinde şimdi ilerleme kaydetmemiz çok önemli.” Bunun “bireyin temel hakları ve Avrupa’da dijital iletişimin geleceği üzerinde önemli etkileri” vardır. Müzakereler nihayet sonuçlanmalıdır. Rapora göre Komisyon, İsveç’in Ocak ayından bu yana “görev süresi boyunca dosyanın ilerlemesi konusunda hiçbir hırs göstermemesini” de eleştiriyor.


(mho)



Haberin Sonu