Açık mektup: Federal Meclis biyometrik gözetimi yasaklamalı

Draqon

Aktif Üye
Reklamcılık

SPD'ye bağlı internet politikası derneği D64 ve AlgorithmWatch, Uluslararası Af Örgütü, Chaos Computer Club (CCC) ve Digitale Gesellschaft gibi diğer 15 kuruluş, Federal Meclis'e açık bir mektupla “Almanya'da her türlü biyometrik uzaktan kimlik belirlemenin yasaklanması” çağrısında bulunuyor. Bunun nedeni, AB Parlamentosu'nun Çarşamba öğleden sonra Avrupa Yapay Zeka Yönetmeliği (AI Yasası) konusunda yaklaşan oylamasıdır.

AB arka kapıları açık bırakıyor

AI düzenlemesi, üye devletlerdeki kamusal alanlarda biyometrik gözetime genel olarak izin vermemeyi amaçlamaktadır. Ancak Aralık ayında varılan uzlaşma, bu tür teknolojilerin polis ve diğer güvenlik yetkilileri tarafından kullanılmasına yönelik geniş arka kapılar içeriyor. AB Konseyi ayrıca fiili olarak kabul edilen suçlar kataloğunu ve hakimin çekincesini de sildi.

Her şeyden önce, gerçek zamanlı otomatik yüz tanıma, çağrıyı imzalayanları “her kişinin kamusal alanlardaki her hareketle kalıcı olarak tanımlanabilir ve izlenebilir hale geldiği distopik koşulların kapısını açıyor” diye uyarıyor. Aynı durum, kapsamlı kişisel profillerin oluşturulmasına da olanak tanıyan daha sonraki biyometrik uzaktan tanımlama için de geçerlidir.

Anonimlik “ifade özgürlüğü ve demokratik protestonun temel şartlarından biridir.” Biyometrik gözetim altyapısı, “insanların artık sürekli kontrol hissi altında özgürlüklerini engellenmeden kullanamayacakları” anlamına geliyor. Amaç “gücün kurumsal olarak kötüye kullanılması olasılığını en aza indirmek için birlikte çalışmaktır”.

“Dijital politika faşizme dayanıklı”

D64'ün eş başkanı Erik Tuchtfeld şöyle açıklıyor: “Amacımız dijital siyaseti daha faşist hale getirmek.” Bunu başarmak için “tam gözetim tehlikesine” karşı birlik olup kararlı adımlar atmak gerekiyor. Aksi takdirde “her insanın her adımı her an takip edilebilir.”

Hükümet partileri, koalisyon anlaşmalarında aslında Avrupa yasaları kapsamında kamusal alanlarda biyometrik tanımanın hariç tutulması hedefini belirlediler. Sivil haklar aktivistlerine göre, böyle bir yasağın tam olarak uygulanamaması nedeniyle, bu tür tekniklerin kullanımının ulusal düzeyde reddedilmesi artık “tercih edilen yöntem” olmalıdır.

Hükümet grupları, otomatik uzaktan tanımlamaya yönelik daha katı bir çerçeve için Yapay Zeka Yasasında kalan seçeneği kullanma konusunda prensipte zaten anlaştı. Liberaller Şubat ayının başında, temel hakları ihlal eden yapay zeka destekli biyometrik yüz tanıma kullanımının federal yasa kapsamında hariç tutulması gerektiğini söyledi. SPD ve Yeşiller'den temsilciler de benzer açıklamalarda bulundu.

Bununla birlikte, RAF'ın kalıntılarına yönelik mevcut araştırmalar, araştırmacıların hizmetindeki biyometrik yüz tanımanın anlamı ve amacı hakkında yenilenen bir tartışmaya yol açtı. Özellikle polis birliği (GdP), “bu tür araçları kullanırken” daha az yasal kısıtlama getirilmesi çağrısında bulunuyor.

(vbr)

Haberin Sonu