Beyaz Saray, Tiktok yasağının hızla Biden’ın masasına geçmesi için izin istiyor

Draqon

Aktif Üye
Beyaz Saray, ABD Kongresi’nin Tiktok’un ülke çapında yasaklanması için yasa çıkarma girişimini destekledi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin “belirli yabancı hükümetlerin ABD’de mevcut olan teknolojik hizmetleri riskler oluşturacak şekilde kullanmasını önlemesine” izin verecek olan RESTRICT (Risk Bilgi ve İletişim Teknolojisi Yasası) adlı bir yasa taslağını övdü. Amerikalıların verilerine ve ulusal güvenliğine”. ABD hükümeti, yasanın hızla ABD Başkanı Joe Biden’ın masasına oturması için Demokratlar ve Cumhuriyetçilerle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyor.


ABD Dışişleri Bakanı Tiktok’tan “nefret ediyor”


Reuters’in yazdığına göre, Temsilciler Meclisi’nden Tiktok’un doğrudan yasaklanmasını sağlayacak bir yasa tasarısının aksine, Senato planı ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo’nun bilgi ve iletişim teknolojisine yönelik yabancı tehditleri tespit etmesini ve gerekirse yasaklamasını öngörüyor. New York Times’a göre, ABD hükümeti tasarının formüle edilmesine yardımcı oldu. Hareket aynı zamanda ulusal güvenlik endişelerini gidermek için Tiktok ile aylardır müzakere eden Biden hükümetinin stratejisinde bir değişikliğe de işaret ediyor. Hükümetin uygulamayı özel cihazlarda yasaklamasına izin verecek bir yasa, müzakere pozisyonunu güçlendirecektir. Raimondo, yalnızca Tiktok karşıtı bir yasayı Amerikan olmadığı gerekçesiyle reddetmiş ve Bloomberg’e “Tiktok’tan ne kadar nefret etsem de… burası Amerika değil” demişti.


Risk Bilgi ve İletişim Teknolojisi Yasası, ABD Senatosunda iki partinin de desteğine sahip ve Demokrat Mark Warner tarafından tanıtıldı. Kanun, karşı bir devletin çıkarı olan ve makul olmayan bir risk oluşturan ürün ve teknolojilere ilişkin işlemlerin durdurulmasını mümkün kılmayı amaçlamaktadır. Kritik altyapılarda kullanılan ürünler özel bir öncelik ile kontrol edilmeli ve risklere karşı kapsamlı önlemler alınmalıdır. Ayrıca halk ve ekonomi tehlikelerden haberdar olabilmelidir. Warner, şimdi Tiktok hakkında konuştuklarını ancak ondan önce Huawei ve ZTE veya Kaspersky ile ilgili olduğunu söylüyor. Kapsamlı bir konsepte ihtiyaç vardır.

ABD Senatosu ile Beyaz Saray’ın yakın ittifakı ile ABD’de Tiktok tartışması artık bir hesaplaşmaya dönüşebilir. Aylardır ABD politikası son derece popüler olan video uygulamasına karşı seferber oldu, en son Beyaz Saray uygulamayı devlet cep telefonlarında yasakladı. Benzer yasaklar Temsilciler Meclisi üyeleri ve çalışanları için de geçerlidir. Bazı eyaletler ve ABD ordusu da geçmişte benzer düzenlemeler yayınladı. Tiktok’un kendisi iddialarla çelişiyor ve ABD medyasına göre, bir yasağın Amerikan kültürü için bir ihracat durağı anlamına geleceği konusunda uyarıda bulunuyor ve dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insana değer veriyor.


(mho)



Haberin Sonu