Eksik Halka: Grassroot AI – Afrika’nın yapay zekada yetişmesi

Draqon

Aktif Üye
ChatGPT, yapay zeka alanında egemenlik mücadelesini kızıştırıyor. OpenAI-Microsoft, Alphabet ve Facebook’un artık dünyayı nasıl kendi aralarında böleceğine dair pek çok spekülasyon olsa da, Afrika’daki pek çok araştırmacı kendi gelişimleri için baskı yapıyor. Afrika, Küresel Kuzey’in ve onun değerlerinin hakim olduğu bir teknolojinin “çöplüğü” haline gelmemeli. Yerel yetişme yarışında, aynı zamanda “taban yapay zekasına” da güveniyorlar.


Ulusal AI programları Afrika kıtasında patlama yaşıyor. Mısır, Mauritius ve Ruanda, kıtada ulusal AI stratejilerini benimseyen ilk ülkelerdi. Güney Afrika, Tunus, Uganda, Kenya ve Nijerya, makine öğrenimini ve veri politikalarını desteklemek için kendi araçlarını sundu. Komisyonlar veya görev güçleri neredeyse her yerde iş başında. Genel AI stratejilerine ilişkin istişareler şu anda Nijerya ve Tunus’ta devam etmektedir.

Daha da fazla AI stratejisi


Ancak Johannesburg Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tshilidzi Marwala, çevrimiçi olarak, sorunun nedenini üstlenen tüm ülkelerin kesinlikle bunlar olmadığını açıklıyor. Marwala, öncüler arasında Zambiya ve Botsvana olduğunu söylüyor; ve Benin, 19 Ocak’ta 7 milyon avroluk beş yıllık bir program başlattı.






AI Politika Barometresi: 69 ülkeden yapay zeka konusunda siyasi girişimler. Daha fazla ayrıntı burada bulunabilir.


(Resim: OECD.AI (2021), EC/OECD (2021) tarafından desteklenmektedir), ulusal yapay zeka politikaları veritabanı, erişim tarihi 3/02/2023)



Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın yapay zeka politika barometresi bile, yeni yapay zeka stratejilerini belgelemeye ayak uyduramıyor. Mart ayından itibaren Birleşmiş Milletler Üniversitesi’nin yönetimini devralacak olan Marwala, sahneyi uzun yıllardır biliyor. O sadece Güney Afrika çalışma grubu “Dördüncü Sanayi Devrimi”nin başkanı değil, aynı zamanda Namibya’daki ilgili bir görev gücünün üyesiydi. Bu da geçen yıl hazırlık çalışmalarını tamamladı ve ilgili tarafları bir sonraki adımlarla ilgili bir konferansa davet etti.


Afrika veri politikası, Afrika veri piyasaları



Ulusal girişimler, ilkeler ve programlar yarışına ek olarak, bölgesel olarak YZ politikası geliştirme çabaları da vardır. Geçen Eylül ayında, UNESCO Güney Afrika Yapay Zeka Alt-Bölgesel Forumu (SARFAI), kıtada yapay zeka ile başa çıkmak için bir tavsiye listesi kabul etti. SARFAI, Botsvana, Malavi, Mozambik, Namibya, Güney Afrika, Zambiya ve Zimbabve’yi içermektedir. Yapay zeka açısından öneriler, gizlilik ve veri yerelleştirme hususlarının yanı sıra pan-Afrika veri kümelerinin nasıl daha hızlı oluşturulabileceğine dair önerileri içerir.

Veri kullanımı ve egemenlik, şimdiye kadar ağırlıklı olarak bir Afrika omurgası ve sınır ötesi ağlarla ilgilenen biraz daha eski Akıllı Afrika İttifakı’nın da gündeminde. 30 kişilik ittifak, federal hükümet tarafından da destekleniyor ve data4africa ve FAIR Forward sloganı altında yerel veri pazarlarını desteklemeyi amaçlıyor.

Tüm kıta için AI stratejisi


Tüm Afrika ülkelerinin temsil edildiği Afrika Birliği (AU) de büyük bir ivme için çalışıyor. Marwala, 2023’ün ilk çeyreğinin sonunda AU’nun “AI Kıta Stratejisini” sunacağını söylüyor. Halihazırda beş temel sütun üzerinde anlaşmaya varıldı. Bunlar arasında bir eğitim devrimi, yenilik ve etiği uzlaştıran bir politika, Afrika için bir açık veri politikası, yerel yapay zeka merkezleri için yatırımda artış ve son olarak gerekli altyapının temel olarak oluşturulması yer alıyor. Ağlar ve bilgi işlem gücü her yerde mevcut değildir.







Eksik olan: Hızlı tempolu teknoloji dünyasında, çoğu zaman tüm haberleri ve arka plan bilgilerini yeniden sıralamak için zaman vardır. Hafta sonu onu almak, akıntıdan uzak yan yolları takip etmek, farklı bakış açıları denemek ve nüansları sesli kılmak istiyoruz.







Yılın ortasından itibaren yapay zeka için böyle bir kıtasal stratejinin, henüz kendi ulusal stratejilerine sahip olmayan ülkeleri ne ölçüde çekebileceği hala belirsiz. Tüm siyasi anlaşmalardan ve belgelerden açıkça anlaşılan şey, kıtanın en azından bazı başkentlerinde ve üniversitelerinde var olan aciliyet duygusudur.



Haberin Sonu