Ethereum’un Yol Haritası: Staker’lar için Para Çekme, Parçalama ve Daha Fazla Yükseltme

Draqon

Aktif Üye
Ethereum, 2015’teki başlangıcından bu yana çok yol kat etti. Blockchain ağı, çehresini temelden değiştirdi. Şimdiye kadarki en önemli değişiklik, Eylül 2022’de Ethereum’un Proof of Work’ten (PoW) Proof of Stake’e (PoS) konsensüs modeline geçmesiyle gerçekleşti.


Daha fazla yükseltme bekleniyor. Öncelikle PoS sistemine para yatıran katılımcıların bu parayı faiziyle birlikte geri alabilmeleri gerekmektedir. Daha sonra Ethereum’u daha güçlü hale getirmek ve Ethereum Virtual Machine’de (EVM) kod yürütmeyi optimize etmek için hazırlıklar yapılacak.

Gecikme ile para iade garantisi


Ethereum, Proof of Work’ten Proof of Stake’e geçişine başladığında, katılımcılar o zamanki PoW zincirinden Beacon zinciri olarak adlandırılan bir miktar Ether aktarabildiler. İşaret zinciri, PoS arasında fikir birliğini sağlamak için vardır. Her iki zincir de (Ethereum PoW ve Beacon Chain) o sırada bağımsız olarak çalışıyordu. Ether’in Beacon Chain’e transferi yalnızca bir yönde mümkündü. Yani rehini (hisse olarak da adlandırılır) yatırdıktan sonra geri alamazsınız.

Eylül 2022’de her iki zincir birleştirildi. Birleştirme olarak bilinen olay, fikir birliği olarak PoW’un yerini aldı ve üretken işi PoS işaret zinciri yaptı. Yine de, bir depozito yatıranların geri almalarının bir yolu yoktu. Bu, PoS’un tanıtılmasından önce vaat edilmiş olsa da, şu ana kadar konsensüs protokolünde öngörülmemiştir.

Son birkaç ayda, alınan blok ödülleri de dahil olmak üzere yatırılan sermayenin ödenmesi yönündeki talepler arttı. Baskı nedeniyle, Ethereum topluluğu, bir sonraki yükseltmede öncelikli olarak güçlendirmeler üzerinde çalışmak için diğer değişiklikleri erteledi.

Nisan ayında Shapella yükseltmesi


Shanghai/Capella (genellikle Shapella olarak da adlandırılır) olarak adlandırılan yükseltmenin, Goerli test ağı yükseltmesinden dört hafta sonra, 2023 Nisan ortasında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Tarih olarak şu anda 12 Nisan dolaşımda. Sepolia gibi çeşitli test ağları zaten yükseltildi. Ancak, zaman noktası yalnızca o zamana kadar herhangi bir sorun ortaya çıkmamışsa geçerlidir.


Daha önce öngörülemeyen sorunlar tekrar tekrar ortaya çıkabileceğinden, yükseltme süreci hafife alınmamalıdır. Bunun için genellikle yalnızca geliştirici topluluğunda tartışılan çeşitli olası çözümler vardır.


Ayrıca, farklı geliştirme gruplarının dahil edilmesi gerekir. Tek bir istemci değil, farklı programlama dillerinde çok sayıda istemci vardır. Bu, ağ sağlamlığını artırır, ancak aynı zamanda artan ayarlama çabası nedeniyle geliştirmeyi yavaşlatır. Ayrıca, cüzdan gibi uygulamaların geliştiricilerine, uygulamalarındaki değişiklikleri değerlendirmeleri için yeterli süre verilmelidir.

Blok başına yalnızca 16 staking mevduatı çekilebildiğinden, işlem sırasında sabır gerekir. Beklemede olan 400.000 para çekme işlemi için bekleme süresi 3,5 günün biraz altındadır. 800.000 para çekme ile neredeyse yedi günü hesaba katmalısınız.



Haberin Sonu