“Merkezi olmayan sosyal ağ”: Meta, Fediverse’deki Twitter alternatifini inceliyor

Draqon

Aktif Üye
Facebook ve Instagram grubu Meta, ActivityPub protokolü aracılığıyla Fediverse’e bağlanan “metin mesajları için merkezi olmayan bir sosyal ağ” geliştirmeyi düşünüyor. Grup, Hindistan haber portalı Moneycontrol tarafından ABD medyasına verilen ilgili bir haberi doğruladı. Grup şu anda, bugüne kadarki en umut verici rakibi olan Mastodon ile uyumlu olacak bir Twitter alternatifi üzerinde en büyük iki sosyal ağ arkasında çalışıyor. Başka bir habere göre, dahili olarak P92 kod adıyla yürütülen projeden Instagram patronu Adam Mosseri sorumlu. Bu nedenle, fotoğraf uygulamasının oturum açma bilgileriyle hizmete giriş yapabilmeniz planlanmaktadır.


Ağ etkisi aracılığıyla Fediverse’e


Moneycontrol’ün anonim kaynağına göre önceki plan, yeni ağdaki kişilerin diğer sunucularla içerik paylaşabilmelerini “kesinlikle” sağlıyor: Diğer sunucular ve hizmetlerdeki hesapları da takip edip içeriklerini görüp göremeyecekleri henüz belli değil. Fediverse ile bağlantı muhtemelen oldukça tek taraflı olacaktır. İçerik hakkında yorum yapma seçeneği gibi belirli işlevler ilk sürümde bulunmayabilir, ancak daha sonra eklenebilir. Ağ ayrıca, kullanıcılara yalnızca Instagram’da aktif olan ve değişmemiş olanları da gösterecek şekilde kurulmalıdır. Bu, yeni hizmeti denemek için teşviki artırabilir.

Rapora göre, yeni ağ, uygulamalar arası veri paylaşımını etkinleştirmesi gereken bir ek ile mevcut veri koruma kuralları altında kurulacak. Moneycontrol’e göre, Instagram’daki tüm hesapların verilerinin, katılsınlar veya katılmasınlar “P29” için kullanılabilmesi de planlanıyor. Bu, analiz ve ürün geliştirme amaçlıdır.


Böyle bir uygulamanın iş modelinin tam olarak nasıl görünebileceği şimdiye kadar tamamen bilinmiyor. Meta’nın “merkezi olmayan” ile tam olarak ne anlama geldiği de net değil. Böyle bir hizmet için kendi sunucularınızı (sözde örnekler) kurabileceğiniz ve orada kuralları belirleyebileceğiniz yaygın olarak anlaşılmaktadır. İnternetteki en kazançlı kendi kendine yeten ağlardan bazılarını kuran bir şirketin böyle bir açılıma bel bağlaması en azından şaşırtıcı. Ancak Elon Musk, Twitter’ı devraldığından beri bu konsepte büyük bir ilgi var. Her şeyden önce, Fediverse’in bir parçası olan Twitter alternatifi Mastodon muazzam bir şekilde büyüdü. Yani, içinde görüntüleri, videoları, uzun metinleri ve daha fazlasını paylaşmak için doğrudan hizmetlere bağlanabilirsiniz.

Fediverse’teki hizmetler, ActivityPub protokolü aracılığıyla bağlanır. Mastodon şu anda açık ara en görünür kısmı, şu anda orada neredeyse 10 milyon hesap var. Mutlak rakamlarla, ağ hala Twitter’dan önemli ölçüde daha küçüktür, ancak özellikle aktif olan birçok kullanıcı geçiş yaptığı için, artık orada daha fazlası oluyor. Flipboard dergisi uygulaması kısa bir süre önce Fediverse ile doğrudan bir bağlantı kurduğunu duyurdu ve Mozilla, muhtemelen doğrudan bir Firefox hesabıyla kullanılabilecek olan kendi Mastodon örneğini planlıyor. Ancak Meta, Fediverse’e adım atmaya cesaret eden en büyük şirket olacaktır. Instagram’ın 2 milyar kullanıcısının yalnızca bir kısmı “P29” kullansa bile, yeni hizmet açık ara en büyük kısmı olacaktır.



(mho)



Haberin Sonu