SpaceX, Viasat’ın Inmarsat’ı devralmasını engelleyemez

Draqon

Aktif Üye
ABD telekomünikasyon düzenleyicisi FCC ve İngiliz rekabet otoritesi CMA’nın istediğini yapması durumunda ABD uydu operatörü Viasat, İngiliz rakibi Inmarsat’ı devralabilir. Tek başına, AB Komisyonu hala konuyu inceliyor. Viasat ve Inmarsat, Kasım 2021’de milyarları devralmayı kabul etti ve mümkünse Mayıs ayında tamamlamak istiyor.


Viasat, 850 milyon $ nakit artı anlaşma sırasında yaklaşık 3.1 milyar $ değerinde hazine hissesi ödeyecekti. (Salı günkü kapanış fiyatıyla, bu hisse bloğunun değeri 2 milyar doların biraz üzerindedir, unutmayın.) Viasat, Kasım 2021 itibarıyla Inmarsat’tan 3,4 milyar dolarlık net borç da üstlenecekti. Anlaşmanın değeri o sırada 7,3 milyar dolardı.

Bugüne kadar Inmarsat, finansal yatırımcılar Ajax Partners ve Warburg Pincus’tan oluşan bir konsorsiyumun yanı sıra Kanada’nın devlet emeklilik sistemi ve Kanada’nın Ontario eyaletindeki bir öğretmen emeklilik fonuna ait olmuştur.

SpaceX başvurusu reddedildi


SpaceX (Space Exploration) birleşmeyi engellemek için boşuna uğraştı. FCC (Federal İletişim Komisyonu), Elon Musk’ın şirketinden gelen ilgili başvuruyu reddetti. SpaceX, Viasat’ı yer istasyonlarıyla SpaceX’in hak ettiği frekans aralıklarında iletim yapmakla suçluyor; Bundan SpaceX, Viasat’ın uydu ağları için nitelikli bir şirket olmadığı sonucuna varıyor. Viasat’ın zaten birkaç kez nitelikli olarak sınıflandırdığı ve Viasat lisanslarının zaten verildiği FCC sayaçlarının, bir rakiple birleşmenin etkileri sorusuyla hiçbir ilgisi yoktur. Genel olarak, yetkili makam, birleşme kontrol prosedürlerini diğer uyuşmazlıklar için bir aşama olarak kötüye kullanma girişimlerine alerjik tepki verir.


Satın alma onayı almak için Viasat, ABD hükümetine bazı ulusal güvenlik güvenceleri verdi. Şirketin ne vaat ettiği kamuoyu tarafından bilinmiyor.

Birlikte yakında 22 uydu



Inmarsat, 14 sabit uydu getirecek. Viasat şu anda Avrupa’ya tedarik sağlayan KA-Sat da dahil olmak üzere beş uydu işletiyor. Şubat 2022’de birisi bu uydulara saldırdı. AB, ABD ve İngiltere, 24 Şubat 2022 KA-Sat kesintisinin arkasında Rus askeri istihbaratının olduğu konusunda hemfikir.

Şu anda şirket, Viasat-3 adlı yeni bir takımyıldızı hazırlıyor. Birlikte neredeyse tüm dünyayı kaplayan ve her biri saniyede bir terabit iletim kapasitesine sahip üç uydudan oluşacaktır. Yerdeki bireysel kullanıcılar 100 Mbit/s’ye kadar indirme yapabilmelidir. 1 Mayıs’ta SpaceX, bu üç yeni uydudan ilkini yörüngeye fırlattı.


(ds)



Haberin Sonu